Merkel îi cere lui Putin să intervină în criza de la frontiera Belarusului
Cancelarul german şi preşedintele rus au discutat despre criza migranţilor de la frontiera Poloniei cu Belarus.
10 Noiembrie 2021, 17:02
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat astăzi Belarusul de terorism de stat, în urma amplificării crizei migranţilor trimişi de Minsk spre graniţele poloneze.
El a denunţat ceea ce a numit "o răzbunare discretă" a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko la adresa Poloniei, pentru că această țară a susţinut opoziţia belarusă.
Aceste declaraţii au fost făcute la Varşovia, într-o conferinţă de presă comună a premierului polonez cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, sosit în capitala Poloniei pentru a susţine această ţară, în contextul în care Comisia Europeană a cerut statelor membre extinderea sancţiunilor faţă de Minsk.
Tot mai multe acuzaţii europene pentru această criză se îndreaptă către preşedintele rus, Vladimir Putin, dar Kremlinul a arătat că aceste presupuneri nu pot fi decât inacceptabile.
Între timp, cancelarul Angela Merkel i-a cerut lui Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, să intervină pentru oprirea crizei.
Reporter: Potrivit Kremlinului, președintele Putin a propus angajarea de contacte directe între reprezentanții UE și Minsk pentru a discuta problemele apărute.
Vladimir Putin și Angela Merkel au convenit să continue discuțiile pe acest subiect.
La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Cabinetului german, Steffen Seibert, a precizat că Angela Merkel a subliniat în cursul convorbirii că instrumentalizarea crizei de către regimul belarus este inumană și inacceptabilă, cancelarul german rugându-l pe președintele Putin să facă uz de influența sa în această situație.
Ministrul belarus de Externe, Vladimir Makei, a declarat azi, după convorbirile de la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că Minskul a primit din partea Uniunii Europene și unor state membre ale acesteia semnale privind necesitatea de a angaja convorbiri, fie și confidențiale și este gata să rezolve prin dialog, a spus acesta, orice probleme, inclusiv cele mai sensibile.
La rândul lui, Serghei Lavrov și-a exprimat speranța că vechea Europă nu va permite antrenarea Uniunii Europeane într-o confruntare periculoasă cu Moscova și Minskul, respingând comparațiile cu situația ce a precedat cel de-Al Doilea Război Mondial, făcute de anumiți oficial polonezi. Serghei Lavrov și Vladimir Makei au aprobat astăzi programul de acțiuni comune în domeniul politicii externe.
Realizator: Tot astăzi, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului a catalogat criza de la frontiera polono-belarusă ca intolerabilă şi a cerut statelor implicate măsuri urgente pentru adăpostirea migranţilor de vremea foarte rece, conform obligaţiilor de drept umanitar.
Potrivit autorităţilor poloneze citate de agenția germană DPA, două grupuri mari de migranţi ar fi reuşit să treacă graniţa dintre Belarus şi Polonia, în pofida efectivelor mari de soldaţi polonezi masaţi la graniţă.