Medicii englezi, obligaţi să discute mai mult cu pacienţii
Măsurile luate de Colegiul Regal al Medicilor vin pe fondul temerilor din ce în ce mai mari legate de erodarea relaţiei doctor-pacient, provocată de lipsa personalului din spitale.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 05 Octombrie 2012, 17:15
Potrivit instrucţiunilor transmise vineri de Colegiul Regal al Medicilor, doctorii şi asistentele din spitale vor fi obligaţi ca de acum înainte să vorbească cel puţin cinci minute zilnic cu fiecare pacient în parte.
Iar când vine vorba de persoane care sunt în prima zi de internare, timpul petrecut alături de acestea nu trebuie să fie mai scurt de 15 minute, pentru ca pacienţilor să li se explice în detaliu procedurile care vor urma în spital.
Aceste măsuri luate de Colegiul Regal al Medicilor, vin pe fondul temerilor din ce în ce mai mari legate de erodarea relaţiei doctor-pacient, situaţie care a intervenit în mare parte din cauza reducerilor de personal operate în spitale şi a suprasolicitării cadrelor existente.
În acest context, în presa britanică a fost prezentat cazul unui bătrân care credea că este pe moarte, pentru că niciun doctor nu s-a deranjat să îi spună când poate fi externat.
”Este o relaţie care s-a deteriorat constant” e de părere Suzy Hughes, preşedinta Grupului pentru Îngrijirea Pacienţilor.
”Se simte din ce în ce mai mult tendinţa de a-i trata pe pacienţi nu ca pe nişte persoane, ci doar ca pe nişte cazuri medicale” a adăugat ea.
Unii medici au recunoscut că au descoperit că pacienţii din spitale luau medicamente care le făceau rău, abia după ce au petrecut mai mult timp cu ei.
De asemenea, un sondaj recent arată că doar 13 la sută dintre pacienţii care sufereau de boli în fază terminală au fost întrebaţi dacă doresc să fie resuscitaţi, ei practic beneficiind de un tratament de care nu mai aveau nevoie.