Medicamente contrafăcute, confiscate de Interpol
Interpol a controlat peste 17 mii de site-uri de internet care vindeau medicamente iar peste 9500 dintre acestea au fost închis şi 58 de persoane au fost arestate.
Articol de Ciprian Sasu, 28 Iunie 2013, 13:35
Zece milioane de doze de medicamente contrafăcute au fost confiscate de Interpol, în aceast satămână, într-o operaţiune de amploare care a vizat 99 de ţări.
Anunţul a fost făcut în ultimele ore de Biroul Internaţional al Interpol care a precizat că majoritatea medicamentelor comercializate se vindeau în principiu pe Internet.
Medicamentele contrafăcute sunt o problemă majoră a sănătăţii mondiale şi implicit româneşti în condiţiile în care aceste pastile suntmai ieftine decât cele oficiale şi pot reprezenta de multe ori o tentaţie pentru consumatori.
Cantităţile confiscate acum sunt în creştere cu peste 100% în raport cu operaţiunea precedentă - mai spune Interpolul.
Valoarea medicamentelor confiscate este de peste 40 de milioane de dolari. Este o cifră record - spun reprezentanţii Interpol cu sediul la Lyon.
Au fost controlate peste 17 mii de site-uri de internet care vindeau medicamente iar peste 9500 dintre acestea au fost închis, 58 de persoane au fost arestate.
Interpol a mizat în operatiunea din prezent pe elementul surprizei, întrucât, de obicei, acest control se făcea la sfârşitul verii.
Chiar şi aşa, instituţia consideră operaţiunea doar "o golire a oceanului cu linguriţa".
A permis, totuşi, studierea fluxurilor de finanţare ale site-urilor criminale organizate şi destructurarea unor reţele.
În România, amploarea fenomenului medicamentelor contrafăcute nu este una ridicată însă pastilele ilegale se comercializează pe Internet şi pot fi achiziţionate şi din ţara noastră - după cum ne-a declarat Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiaie Naţionale a Medicamentului, au exista de-a lungul timpului numeroase tentative de intrare a acestui tip de medicamente în ţara noastră.
"În 2009, în 2010, în 2011, au fost serii de medicamente care intenţionau să pătrundă pe piaţa ilicită românească. Era vorba de medicamente de obicei care se adreseau disfuncţiei erectile şi au fost şi câteva serii de hormoni anabolizanţi", a spus Anca Crupariu.
Reprezentanta Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Anca Crupariu, spune că principala modalitate prin care se poate lupta împotriva acstor pratici este informarea corectă a populţiei.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 50% dintre medicamentele vândute pe internet sunt contrafăcute.