Mecanism pentru repartizarea migranţilor salvaţi în Marea Mediterana
14 ţări europene au convenit să lucreze la un mecanism pentru repartizarea migranţilor salvaţi în Marea Mediterana
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Iulie 2019, 13:56
14 ţări europene au convenit, de principiu, să lucreze împreună la un mecanism de solidaritate pentru repartizarea între ele a migranţilor salvaţi în Marea Mediterana.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, după primirea la Palatul Elysée a înaltului Comisar al ONU pentru refugiaţi şi a directorului general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. Daniela Coman relatează de la Paris.
Reporter: Mecanismul de solidaritate este o inițiativă comună a Franței și Germaniei, care pregătesc o reuniune europeană în septembrie, în Malta, unde ar urma să se încheie un acord între mai multe țări europene care se angajează să primească migranții sosiți pe Mediterana.
Proiectul acestui acord a fost discutat la Paris în cadrul unei întâlniri între reprezentanți ai mai multor ministere de interne și de externe din țările membre ale Uniunii Europene.
Astfel, până acum, 14 state ar vrea să se implice, dintre care opt au anunțat că se angajează activ.
Chiar dacă nu s-a stabilit nimic concret, ideea ar fi ca migranților sosiți ilegal pe mare sau recuperați de misiunile umanitare să li se creeze condițiile de a depune cerere de azil, urmând ca după evaluarea acesteia să li se acorde acest drept sau să fi repartizați în țările de origine.
Problema este că migranții nu vor să ajungă decât în anumite țări, iar când s-a propus în trecut repartizarea lor între cele 28 de state europene, majoritatea au refuzat categoric să aleagă altă destinație.
Ministrul italian de interne, Matteo Salvini, a cărui țară se confruntă de ani cu sosirea neîntreruptă a migranților ilegali din Africa, a refuzat din start orice discuție cu Franța și Germania pe această temă, afirmând că Italia nu primește ordine de la nimeni.
Dacă Macron vrea să vorbească despre migrație să vină la Roma, ar fi declarat vicepremierul italian, al cărui cuvânt populist blochează de când a ajuns la putere accesul bărcilor cu migranți pe coastele italiene.