Măsurile de salvare a zonei euro au intrat în vigoare
Reglementările fac parte dintr-un pachet legislativ menit să instituie mai multă disciplină fiscală în Europa şi să ducă la prevenirea unor potenţiale crize viitoare.
13 Decembrie 2011, 08:19
Statele din zona euro riscă de marţi sancţiuni dacă nu iau măsuri pentru limitarea deficitelor bugetare.
De asemenea, depăşirea limitei de 60 la sută din Produsul Intern Brut pentru datoria publică e supusă unui proces riguros de adoptare, în etape, a măsurilor necesare reducerii acesteia, altfel, se ajunge, din nou, la sancţiuni.
Reglementările care intră de marţi în vigoare fac parte dintr-un pachet legislativ menit să instituie mai multă disciplină fiscală în Europa, să ducă la ieşirea din criza economică şi la prevenirea unor potenţiale crize viitoare.
Pachetul e descris de Comisia Europeană drept o schimbare radicală a felului în care are loc supravegherea economică şi fiscală a statelor membre.
"Pachetul schimbă radical supravegherea economică şi fiscală a tuturor celor 27 de state membre ale UE, şi, după cum am mai spus, vom aplica noile reguli din prima zi.
"Pachetul intră în vigoare într-un moment foarte potrivit - imediat după Consiliul European", a spus Olli Rehn, cu referire la decizia de vineri a 26 de state membre, mai puţin Marea Britanie, de a adera la un pact fiscal.
Olli Rehn a criticat refuzul Londrei de a participa la pactul fiscal, situaţie care nu permite o decizie categorică de modificare a tratatelor europene, în sensul instituirii unor pârghii facile de sancţionare a ţărilor care nu respectă noile reguli.
Pactul fiscal, stabilit vineri, include cele şase acte normative intrate de marţi în vigoare, face referire la alte două reglementări pe care Comisia le-a propus la sfârşitul lunii trecute şi adaugă decizia referitoare la obligativitatea echilibrului bugetar şi introducerea unei limite a deficitului structural în legile fundamentale ale statelor semnatare.