Marile puteri şi ţările din Orientul Mijlociu se reunesc vineri la Viena
Şefii diplomaţiilor rusă, americană, saudită şi turcă se vor întâlni astăzi cu o zi înainte de discuţiile de vineri, anunţă surse anonime de la Moscova.
29 Octombrie 2015, 06:48
A doua rundă de convirbiri care urmează se va desfăşura vineri la Viena cu participarea SUA, a Rusiei, Turciei şi Arabiei Saudite, dar se pare că cercul participanţilor va fi mai larg, iar reuniunea începe astăzi.
Reuniunea propriu-zisă format extins, pentru care a insistat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va avea loc vineri, însă astăzi, conform unor surse diplomatice ruse, citate sub rezerva anonimatului de mediile de la Moscova, ar urma, tot în capitala Austriei, să aibă loc reuniunea celor patru miniştri de externe care au participat la convorbirile de vinerea trecută la iniţiativa secretarului de stat american John Kerry.
Este vorba despre şefii diplomaţiilor rusă, americană, saudită şi turcă.
Se poate admite că discuţiile în acest format de patru se vor centra pe pregătirea convorbirilor multilaterale de vineri, care vor însemna în esenţă trecerea procesului de la Viena, dacă îl putem deja numi astfel, într-o nouă fază.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia se pronunţă pentru cea mai largă participare la aceste discuţii, discuţiile privind reglementarea problemei siriene.
Preşedintele Vladimir Putin, care s-a întâlnit cu vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, a subliniat că în acest moment pentru Rusia prioritară este lupta împotriva terorismului şi a extremismului din Siria, iar avansarea pe linia reglementării politice va fi posibilă, în opinia Moscovei, numai după înfrângerea teroriştilor sau după ce acestora li se vor provoca pierderi substanţiale.
Dmitri Peskov a precizat ulterior că a inversa priorităţile este absolut lipsit de perspectivă şi ilogic.
Revenind la convorbirile de vineri de la Viena, cea mai importantă noutate este desigur participarea Iranului.
Va fi pentru prima dată după foarte mult timp când Teheranul va lua parte la convorbiri internaţionale alături de principalele puteri occidentale şi de adversarii săi regionali, convorbiri care nu vor fi consacrate dosarelor iraniene. Teheranul revine astfel pe scena marii politici după decenii de izolare şi este foarte probabil că va dori să aibă un cuvânt de spus şi în reglementarea crizei siriene.
Rusia, care a susţinut mereu militar Iranul la reglementarea siriană, speră să aibă în persoana Teheranului un aliat în negocierea viitorului Siriei, participarea Iranului putând însă să influenţeze şi poziţia lui Bashar al-Assad şi asta rămâne de văzut în ce direcţie.
La discuţiile extinse de vineri vor participa Rusia, SUA, Arabia Saudită şi Turcia - cărora li se vor alătura Germania, Franţa, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Iran şi probabil o serie de alte ţări urmează să vedem, în total sunt menţionate între 10 şi 13 state.
Probabil că reuniunea de vineri pregătitoare va oferi o listă completă a negociatorilor, de fapt, a participanţilor la consultări.
Nu cred că putem vorbi deocamdată despre negocieri, dată fiind absenţa de la întâlnire a sirienilor.
În orice caz este vorba despre o lărgire substanţială a numărului de participanţi şi de includerea în această formulă a principalilor actori, nu doar internaţionali, ci şi regionali.