Manifestații ale fermierilor au loc în întreaga europă
În Franţa agricultorii au format convoaie de tractoare, camioane şi maşini agricole şi au blocat principalele căi rutiere de intrare în Paris.
Articol de Radio România Actualităţi, 29 Ianuarie 2024, 23:30
Manifestaţii ale fermierilor au loc în întreaga Europă. Fermierii germani au blocat azi drumurile de acces spre mai multe porturi din ţară, în special cel din Hamburg, în semn de protest faţă de eliminarea facilităţilor fiscale pentru motorină. Coloane compuse din câteva sute de tractoare au creat, de asemenea, perturbări în trafic în centrul Hamburgului. În paralel, o manifestaţie a fermierilor a avut loc şi în faţa gării din oraş; şi în landul Saxonia Inferioară, fermierii au blocat accesul în portul JadeWeser cu aproximativ 40 de tractoare, în timp ce în Portul Bremerhaven o mobilizare a fermierilor pe o axă rutieră importantă a provocat o încetinire semnificativă a circulaţiei maşinilor. În Franţa, agricultorii au format astăzi convoaie de tractoare, camioane şi maşini agricole şi au blocat principalele căi rutiere de intrare în Paris, dar şi în alte oraşe mari. În tot acest timp, Parisul a pregătit mai multe propuneri pe care preşedintele Emmanuel Macron le va prezenta joi, pe 1 februarie, la summitul liderilor europeni de la Bruxelles, pentru a veni în sprijinul fermierilor europeni. Daniela Coman ne spune mai multe din Paris.
Reporter: Mobilizarea fermierilor a atins astăzi o nouă treaptă prin declanşarea acţiunii de asediu asupra Parisului pe perioadă nedeterminată, după cum au anunţat manifestanţii. Până în această seară, patru autostrăzi ce converg către capitala franceză au traficul întrerupt pe zeci de kilometri. Chiar dacă numărul acţiunilor şi cel al participanţilor a scăzut faţă de săptămâna trecută, blocajele din jurul Parisului, în special, dar şi a Lyonului şi Marsiliei, au rol de mare impact şi atrag atenţia în legătură cu furia fermierilor. După ce toată dimineaţa s-au deplasat în ritm de melc cu tractoare, camioane şi alte maşini agricole, protestatarii au reuşit să se instaleze în zona staţiilor de plată sau în anumite puncte de pe autostradă, să ridice adevărate adăposturi din baloţi de paie şi alte obiecte, să-şi aducă provizii, lemne pentru foc, pături, pentru că vor rămâne peste noapte şi în zilele următoare. Forţele de ordine, în număr de 15.000, mobilizate de Ministerul de Interne pentru a supraveghea aceste proteste, sunt prezente în apropierea tuturor punctelor de blocaj. Guvernul de la Paris s-a reunit în şedinţă extraordinar astăzi după-amiază pentru a aproba măsurile promise de premierul Gabriel Atall, vineri ca răspuns la revendicările agricultorilor, iar şeful guvernului s-a întâlnit din nou în această seară cu liderii sindicatelor din agricultură. Pentru a satisface cererile fermierilor, Franţa se pregăteşte să ceară modificarea legislaţiei europene în domeniul protecţiei mediului, pe care protestatarii o acuză că îi va aduce în pragul sărăciei. Una dintre regulile europene criticate este cea care condiţionează accesul la ajutoare, de eliberare a cel puţin 4% din terenul arabil pe care trebuie să-l lase necultivat pentru a proteja biodiversitatea, iar până în 2030 ţările membre trebuie să ia măsuri ca 20% din terenurile agricole să fie lăsate în voia naturii, ceea ce provoacă panică printre cultivatori. Franţa va contesta la Bruxelles această prevedere şi a găsit numeroşi susţinători în rândul celorlalte state membre, după cum a anunţat în această după-amiază purtătoarea de cuvânt a guvernului: "Am cerut Comisiei Europene să modifice regula terenurilor ce trebuie lăsate pârloagă şi avem deja sprijinul a 22 de state membre pentru aceasta. De asemenea, am anunţat opoziţia Franţei faţă de ratificarea tratatului de liber schimb comercial dintre Uniunea Europeană şi Mercosur, un grup de ţări din America de Sud dacă regulile de reciprocitate nu vor fi respectate. Pe de altă parte, preşedintele Republicii Franceze îşi asumă punctul de vedere de a nu pune în opoziţie protejarea mediului şi stilul de agricultură franceză. De aici poziţia sa clară şi fermă privind produsele fitosanitare. Nicio interdicţie fără soluţie. Preşedintele Macron va aborda acest subiect şi la Consiliul European de joi".
Altă nemulţumire a agricultorilor pentru care fac responsabilă Uniunea Europeană este concurenţa neloială a produselor mai ieftine venite din import. De exemplu, Franţa a avansat mai repede în interzicerea unor produse considerate că fac rău sănătăţii oamenilor, precum îngrăşăminte chimice, ierbicide, insecticide, antibiotice pentru păsări, alte medicamente pentru animale, iar agricultorii le-au acceptat. Însă, în timp ce fermierii francezi au dreptul să folosească doar în jur de 200 de produse fitosanitare, alte ţări europene au acces la peste 400 şi obţin producţii mult mai mari. Pe bună dreptate, ei sunt nemulţumiţi că produse alimentare venite din aceste ţări le fac concurenţă pe propria piaţă la preţuri cu mult mai mici, de unde şi cererea lor ca pe piaţa comună europeană toţi să respecte aceleaşi reguli. Şi mai criticate sunt importurile de produse agroalimentare venite din ţări non-europene, uneori destul de îndepărtate, care propun preţuri fără concurenţă, dar fără să fie supuse aceloraşi controale precum cele europene. Preşedintele Emmanuel Macron va avea joi, la Bruxelles, o întâlnire t?te-?-t?te cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dedicată problemelor cu care se confruntă agricultorii europeni, a mai anunţat preşedinţia franceză. /ta2