Mafia, "mai bogată decât orice bancă italiană"
Potrivit unei organizaţii guvernamentale de combatere a spălării banilor, mafia italiană deţine 65 de milioane de euro în bani cash, fiind mai bogată decât orice bancă din Peninsulă.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 07 Iunie 2012, 07:51
Criza economică din Italia este în avantajul mafiei, în contextul în care există o explozie a informaţiilor privind tranzacţii financiare suspecte.
Numai în perioada 2010-2011 se înregistrează o creştere de 147% în rapoartele despre presupuse activităţi de spălare de bani prin intermediul instituţiilor financiare, potrivit responsabililor Băncii Italiei.
Comparaţia a fost făcută cu precedenţii doi ani.
Aproximativ 800 din totalul rapoartelor au implicat persoane arestate sau aflate sub investigaţie pentru activităţi mafiote, a declarat Anna Maria Tarantola, director adjunct al băncii centrale, într-o audiere în cadrul parlamentului de la Roma.
Un sfert din acestea au fost înregistrate numai în nordul Italiei, în afara teritoriilor controlate tradiţional de mafie, a mai constatat Anna Maria Tarantola.
Totodată spălarea de bani este accentuată de criză economică prin care trece în prezent Italia.
Suma generată în 2011 de crima organizată a fost de 140 de miliarde de euro, ceea ce înseamna 7% din produsul intern brut, potrivit unui raport al grupului anti-mafia SOS Impresa.
Acelaşi grup estimează că mafia deţine 65 de milioane de euro în bani cash, devenind prima bancă a ţării.
Grupări de crimă organizată precum Cosa Nostra din Sicilia, Camorra din regiunea Campania sau Ndrangheta din Calabria au înăbuşit dintotdeauna economia italiană.
Însă controlul lor s-a consolidat pe parcursul actualei crize economice, în contextul în care băncile au redus creditarea, iar reţelele criminale, generoase cu banii, şi-au impulsionat investiţiile în economia reală.
Despre raiduri împotriva grupărilor mafiote se vorbeşte zilnic în Italia.
Numai miercuri, poliţia din Napoli a arestat 47 de persoane pentru diferite infracţiuni mafiote, printre care şi extorcare de bani.