Luptele continuă în regiunea ucraineană Herson
Volodimir Zelenski a acuzat forțele ruse că au dinamitat un important baraj aflat la câteva zeci de kilometri de Herson .
Articol de Cătălin Gomboş, 21 Octombrie 2022, 07:48
Luptele au continuat ieri în regiunea ucraineană Herson, anexată ilegal de Rusia, unde o bătălie pentru orașul cu același nume pare a fi tot mai apropiată.
Armata ucraineană a avertizat și că este în creștere riscul ca Rusia să deschidă un nou front dinspre Belarus. Între timp, penele de curent se extind în Ucraina din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii.
Forțele Moscovei folosesc în atacuri drone de producție iraniană, iar Statele Unite au acuzat Teheranul că a trimis militari în Crimeea, pentru a-i asista pe ruși.
Reporter: Cătălin Gomboș - Forțele ruse și cele ucrainene par să se pregătească pentru o bătălie la Herson, capitala regiunii cu același nume, pe care Rusia a anexat-o ilegal la sfârșitul lunii trecute, alături de alte trei regiuni ucrainene, notează Associated Press.
Rusia a început deja evacuarea a zeci mii de persoane din Herson, sub pretextul că le salvează de bombardamente iminente, iar Putin a decretat în urmă cu două zile și legea marțială.
La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a acuzat ieri forțele ruse că au dinamitat un important baraj aflat la câteva zeci de kilometri de Herson și a spus că, dacă acest obiectiv va fi aruncat în aer, impactul ar fi similar cu cel provocat de o armă de distrugere în masă.
Moscova, pe de altă parte, spune că Ucraina e cea care ar intenționa să distrugă barajul și ar fi lansat rachete înspre acesta.
Tot ieri, un înalt responsabil militar ucrainean a declarat că a crescut riscul unui nou atac dinspre Belarus, unde Rusia își consolidează forțele, iar Minskul ar fi început o mobilizare mascată.
Obiectivul ar fi, de data aceasta, rutele de aprovizionare dinspre vest cu echipamente militare, transmite Ukrinform. Belarusul a permis folosirea teritoriului său și la începutul războiului, când trupe rusești au încercat să ajungă de acolo la Kiev.
Și, tot ieri, Statele Unite au acuzat Iranul că ar fi trimis militari în Crimeea pentru a-i asista pe ruși, care utilizează în atacurile lor drone iraniene. Acestea ar fi fost folosite la bombardarea infrastructurii,
40% din centralele electrice ucrainene fiind distruse în ultimele 10 zile, ceea ce a provocat pene de curent în toată țara. Iranul neagă că ar fi livrat drone Rusiei, dar Ucraina a invitat experți ONU pentru a le prezenta dovezile pe care le are.