Luni expiră termenul de schimbare a contractelor cu băncile
Posesorii de credite mai au la dispoziţie doar patru zile pentru a semna acte adiţionale cu băncile. În caz contrar, instituţiile bancare consideră vechile contracte aprobate tacit.
Articol de Bogdan Mihai, 16 Septembrie 2010, 13:24
Posesorii de credite mai au la dispoziţie doar patru zile pentru a semna acte adiţionale cu băncile, conforme cu ordonanţa 50 din 2010.
În caz contrar, instituţiile bancare consideră vechile contracte aprobate tacit, iar clientul nu mai poate aduce modificări documentelor. Avertismentul a fost emis de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Conform Ordonanţei în cauză, băncile trebuie să modifice şi să elimine o serie de comisioane şi dobânzi, cum ar fi cel de returnare anticipată sau comisionul de risc.
Sub incidenţa ei intră şi creditele vechi, indiferent dacă sunt prevăzute cu garanţie imobiliară sau nu.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010, care transpune în legislaţia naţională dispoziţiile Directivei 2008/48/EC, prevede un comision de rambursare anticipată de maximum unu la sută pentru credite cu dobândă fixă şi eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.
Totodată, actul normativ limitează numărul comisioanelor aferente derulării contractului de credit la patru.
În plus, creditorul trebuie să prezinte consumatorului contractul de credit cu cel puţin 15 zile înainte de semnare, consumatorul având dreptul de a renunţa necondiţionat, fără justificări, fără a invoca nici un fel de motive, în termen de 14 zile de la semnare, la un contract de credit.
Interpretările date de către bănci actului normativ au provocat nemulţumiri ale consumatorilor, mass media anunţând mari procese colective îndreptate împotriva instituţiilor de credit.