Lobby al preşedinţiei americane pentru un atac în Siria
Luni şi marţi, liderii de la Casa Albă au anunţat că vor face campanii de lobby prin telefon pentru a-i convinge pe parlamentari de necesitatea operaţiunii militare în Siria.
Articol de Ciprian Sasu, 02 Septembrie 2013, 15:41
Administraţia americană a început o ofensivă diplomatică majoră pentru a-i convinge pe parlamentari de necesitatea operaţiunii militare în Siria, după anunţul din weekend al preşedintelui american, Barack Obama, care a spus că amână o intervenţie militară în Siria şi cere aprobarea ei din partea Congresului.
Luni şi marţi, liderii de la Casa Albă au anunţat că vor face campanii de lobby prin telefon pentru a-şi asigura susţinerea aleşilor americani.
Sarcina nu este uşoară, după cum comentează presa internaţională.
Barack Obama se confruntă cu un Congres sceptic şi care nu i-a susţinut multe proiecte în ultima perioadă.
Mai mult, aleşii americani - atât republicani, cât şi democraţi - au întrebări pertinente pentru administraţia americană înainte de a decide în ce fel vor vota propunerea preşedintelui.
Casa Albă are la dispoziţie acum aproximativ o săptămână pentru campania de lobby, în condiţiile în care aleşii sunt în vacanţă până la 9 septembrie.
Faptul că preşedintele american a căutat sprijinul Congresului şi implicit o mai mare legitimare a oricărei acţiuni militare este considerat însă o lipsă de fermitate în tabăra adversă.
Adjunctul ministrului sirian de externe a vorbit chiar de ezitare şi confuzie în acţiunile liderului american.
Armata siriană "pregătită"
Între timp, şi preşedintele sirian a spus la Damasc că armata sa este pregătită să facă faţă oricărui atac.
Acestor voci li se adaugă cea a Rusiei, care a reafirmat luni prin vocea ministrul de externe că informaţiile Occidentului privind folosirea de arme chimice în Siria nu conving deloc Moscova.
Vedem imagini, însă nu ni se arată, de exemplu, hărţi sau nume - a spus Serghei Lavrov.
Aşadar, până la eventuala ofensivă militară, ofensiva diplomatică ajunge la cele mai înalte niveluri.
Părerile sunt împărţite şi în rândul comunităţii arabe. Rezoluţia finală a reuniunii Ligii Arabe cere ONU şi comunităţii internaţionale să-şi asume responsabilitatea pentru Siria.
Liga Arabă este considerată un aliat al Washingtonului, însă, după cum notează agenţia France Presse, este la rândul ei divizată în privinţa unei intervenţii militare.