Liderul libian Muammar Gaddafi "trebuie arestat"
Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale spune că va notifica guvernul de la Tripoli privind necesitatea aplicării mandatului de arestare pentru crime împotriva umanităţii emis pe numele lui Muammar Gaddafi.
Articol de Claudia Marcu, 28 Iunie 2011, 19:49
Liderul libian Muammar Gaddafi trebuie arestat fie de către autorităţile din Libia, fie de către Consiliul Naţional Interimar, organizaţia rebelilor, care luptă în special în estul ţării - a declarat procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale.
Afirmaţia a fost făcută la scurt timp după ce această instituţie a emis un mandat de arestare pe numele liderului de la Tripoli, acuzaţiile fiind de crime împotriva umanităţii.
Mandatul Curţii de la Haga vine la trei luni de la începerea operaţiunilor militare sub comandă NATO, fiind vorba de raiduri aeriene în sprijinul rebelilor.
Oficiali de la Tripoli au declarat imediat că documentul ar fi doar o acoperire pentru operaţiunea de capturare a lui Gaddafi şi susţin că nu acceptă jurisdicţia Curţii Internaţionale.
Conform Rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, Libia are obligaţia de a coopera, chiar dacă nu este semnatară a Tratatului de la Roma, care a dus la înfiinţarea Curţii Penale Internaţionale de la Haga.
"Curtea va notifica guvernul de la Tripoli, prin urmare prima opţiune este cercul din jurul lui Gaddafi. O a doua opţiune este Consiliul Naţional Interimar, care şi-a exprimat dorinţa de a executa mandatele de arestare", a declarat Luis Moreno-Ocampo, procurorul şef al Curţii.
Luis Moreno-Ocampo a subliniat faptul că forţele internaţionale nu au nicio obligaţie în acest proces.
Presiuni pentru încetarea violenţelor în Libia
În cazul în care Gaddafi părăseşte Libia, statul pe teritoriul căruia se va afla va avea obligaţia arestării lui.
O eventuală lipsă de cooperare din partea Chinei sau Rusiei a fost respinsă de procurorul şef.
"Prioritatea numărul unu este oprirea crimelor. În acest moment este nevoie de negocieri, însă acestea trebuie să respecte Rezoluţia Consiliului de Securitate, iar China, Rusia, toate aceste ţări au votat rezoluţia, aşa că nu au cum să fie împotriva arestării lui Gaddafi", a declarat Luis Moreno-Ocampo.
Ce se va întâmpla dacă, odată Gaddafi arestat, Libia va alege să îl judece pe teritoriul ţării? Ocampo a evitat să dea un răspuns direct.
"Să aşteptăm mai întâi să fie arestat şi mai vedem" - a spus acesta.
NATO a salutat decizia de luni a Curţii, ca de de altfel şi Înaltul reprezentant pentru politică externă şi de securitate, Catherine Ashton.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a dat asigurări că presiunea militară va continua în Libia, până când atacurile asupra populaţiei civile vor înceta - o decizie adoptată, de altfel, şi de şefii de stat şi de guvern din UE, reuniţi la Bruxelles, săptămâna trecută.
Între timp, ancheta condusă de Luis Moreno-Ocampo în Libia va continua, fiind focalizată, în special, pe acuzaţiile de violenţă sexuală, dar şi pe eforturile forţelor de securitate, care încearcă să distrugă dovezile crimelor comise.