Liderii UE au convenit să întărească paza la graniţele Schengen
Liderii UE au convenit să întărească paza la graniţele Schengen şi să remedieze deficienţele apărute în faţa fluxului de migranţi.
18 Decembrie 2015, 09:26
Liderii Uniunii Europene au convenit să întărească paza la graniţele Schengen şi să remedieze deficienţele apărute în faţa fluxului de migranţi, dar au amânat cu 6 luni o decizie care ar da putere Comisiei Europene, printr-o agenţie specializată, să opereze în statele membre care nu-şi pot securiza frontierele.
Măsura, susţinută de Franţa şi Germania, este criticată de mai mulţi parteneri ca fiind o încălcare inacceptabilă a suveranităţii.
În prima zi a întâlnirii de la Bruxelles, liderii europeni au analizat şi propunerile Marii Britanii de renegociere a statutului său de membru al Uniunii.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, spune că discuţiile vor continua pentru ajungerea la un compromis cu Marea Britanie, la summitul din luna februarie:
Donald Tusk: "Vă promit că nu vom renunţa la principiile noastre, libertatea de mişcare şi interzicerea discriminării, dar ştiu că premierul Cameron va căuta un compromis. Sunt mult mai optimist acum decât la începutul reuniunii".
La rândul său, premierul David Cameron a apreciat că s-au înregistrat progrese bune, dar:
David Cameron: "Adevărul este că negocierile ulterioare vor fi dificile în toate cele patru domenii pe care noi dorim să le reformăm în interiorul Uniunii".
David Cameron a promis să organizeze până la finalul lui 2017 un referendum privind oportunitatea rămânerii Marii Britanii în interiorul construcţiei europene.
Cel mai dificil aspect din lista cererilor prezentate de Londra este propunerea ca, în primii patru ani de la ajungerea pe teritoriul britanic, cetăţenii celorlalte state să nu primească ajutoare sociale - această măsură încalcă însă tratatele.
Referitor la mecanismul de relocare a unor refugiaţi din Turcia liderii europeni nu au ajuns la o concluzie. Ei au decis să examineze imediat propunerea Comisiei Europene privind securizarea frontierelor externe.
Astăzi, pe agenda summitului european se află lupta împotriva terorismului, uniunea economică şi monetară, precum şi uniunea energetică.
Premierul Dacian Cioloş este aşteptat să facă o declaraţie la sfârşitul întâlnirii.