Liderii G20 caută soluţii pentru redresarea economiei mondiale
În vreme ce nu se aşteaptă includerea de recomandări de politici economice specifice pentru o ţară sau alta, grupul va conveni asupra nevoii reducerii deficitelor bugetare.
27 Iunie 2010, 08:06
Înaintea summitului G20, început sâmbătă la Toronto, grupul celor opt cele mai industrializate ţări – SUA, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia şi Rusia-, şi-a încheiat reuniunea la vârf de două zile cu un comunicat final în care arată că "în vreme ce redresarea se consolidează, ne aflăm la răscruce de drumuri".
"Speranţa şi optimismul trebuie direcţionate către clădirea unei lumi corporatiste mai corecte, care să confere mai multă siguranţă, în care să fie acordată o mai mare atenţie ameliorării şi evaluării vieţii populaţiei", se arată în comunicatul final.
În ce priveşte sesiunea în formatul G20, proiectul de declaraţie al summit-ului, care ar urma să fie publicat la încheierea sesiunii, arată că liderii celor douăzeci sunt de acord să reducă deficitele guvernamentale la jumătate până în 2013 şi să stabilizeze, până în 2016, datoriile la un anumit procentaj din producţia economică totală.
În vreme ce nu se aşteaptă includerea de recomandări de politici economice specifice pentru o ţară sau alta, grupul va conveni asupra nevoii reducerii deficitelor bugetare îngăduind însă, în acelaşi timp, ţărilor să îşi aleagă propriul ritm în acest sens.
Summit-ul de la Toronto ar urma să decidă, de asemenea, asupra libertăţii ţărilor de a impune taxe băncilor pentru a recupera banii guvernamentali cu care acestea au fost salvate.
SUA şi Europa au făcut presiuni pentru impunerea unei asemenea taxe dar unele ţări, între care şi cea gazdă, Canada, au obiectat arătând că bancile lor au acţionat prudent şi că nu ar trebui pedepsite pentru recenta criză financiară.
Pentru că redresarea din recesiunea globală are loc în trei viteze, cu Asia conducând, urmată de SUA cu o creştere lentă şi cu Europa destul de departe în spate, liderii G20 sunt divizaţi în legătură cu cea mai bună cale de asigurare a redresării.
Reuniunea la vârf va opune eforturile administraţiei americane de stimulare în continuare a economiei, împotriva filozofiei europenilor a bugetelor de austeritate.
Pe fondul redresării economiilor în ritmuri diferite, liderii celor 20 au venit divizaţi la Toronto în încercarea de a găsi echilibrul corect între continuarea stimulentelor guvernamentale şi controlul deficitelor bugetare în creştere.
Unii analişti spun că summit-ul G20 de la Toronto este o ciocnire economică între civilizaţii sau, cel puţin, între SUA şi UE.