Liderii europeni doresc ca Grecia "să rămână în zona euro"
Liderii din cele 27 de state membre UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta despre situaţia Greciei, despre posibilele măsuri pentru stimularea creşterii economice şi despre situaţia şomajului din Europa.
23 Mai 2012, 19:54
Măsurile menite să readucă o creştere economică în Europa şi să creeze locuri de muncă fără renunţarea la disciplina bugetară sunt analizate, miercuri seară, la reuniunea informală a liderilor de stat şi de guvern din cele 27 de state membre.
Nu este o reuniune în care se vor lua decizii, ci una menită să pregătească summit-ul de luna viitoare.
Un punct de pe agenda întâlnirii este situaţia din Grecia, unde nesiguranţa actualului context politic periclitează programul de asistenţă convenit de Atena cu creditorii internaţionali.
În ultimele zile au fost formulate şi apoi dezminţite declaraţii despre efectuarea unor scenarii pentru eventualitatea ieşirii Greciei din zona euro.
Oficial, liderii europeni nu anunţă "da, discutăm scenarii", dar e greu de crezut că nu ar lua în calcul această variantă foarte serios şi că nu ar lucra la astfel de planuri.
Declaraţia zilei pe această temă a fost cea a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care s-a întâlnit cu premierul interimar al Greciei şi a transmis la final că dorinţa categorică a executivului european este ca Grecia să rămână în zona euro.
Zona euro, a spus Jose Manuel Barroso, a arătat o solidaritate fără precedent.
Statele membre au oferit un sprijin financiar pentru "atât timp cât va fi necesar, dacă Atena îşi menţine acel angajament de a aplica reformele structurale necesare revenirii la creşterea economică", a completat preşedintele Comisiei Europene.
Situaţia din Europa şi măsuri de creştere economică
În opinia Comisiei Europene, lucrurile ar trebui să fie relativ simple, existând deja o gamă largă de propuneri privind măsurile de creştere economică care ar trebui adoptate pentru situaţia din Europa.
Dacă liderii europeni ar fi hotărâţi în a le aplica, estimează Comisia, efecte clare în privinţa creării de locuri de muncă sau a creşterii generate de investiţii sau de o mai bună funcţionare a pieţei unice.
De exemplu, dacă toate statele membre ar fi de acord, ceea ce, iată, nu este cazul, Uniunea ar negocia cu terţi, pe o singură voce, în vederea recuperării a zeci de miliarde de euro din combaterea evaziunii şi a fraudei fiscale sau mai mulţi bani pentru BEI, introducerea taxei pe tranzacţiile financiare.
Toate acestea se vor afla pe agenda discuţiilor de miercuri seară.
Ar mai fi acea variantă a euroobligaţiunilor, un fel de asumare comună a responsabilităţii celor implicaţi.
Şi aici părerile statelor membre nu au reuşit să ajungă la unanimitate.
Germania deocamdată pare hotărâtă să nu accepte.
Şomaj crescut în rândul tinerilor
Unul din doi tineri din Spania sau din Grecia nu au un loc de muncă, iar media europeană e de aproape un sfert.
Comisia are câteva propuneri şi aici: a trimis echipe în ţările cu probleme mari, va avea recomandări specifice la sfârşitul acestei luni.
Liderii europeni caută soluţii foarte concrete şi vor discuta dincolo de planurile generale ale acestui subiect.
Spre exemplu, programe de ucenicie sau măsuri care să permită adaptarea cunoştinţelor la cererea de pe piaţa muncii sau, vă mai dau un singur exemplu, o mai bună funcţionare în general a pieţei europene a muncii.