Libia, la patru ani de la uciderea lui Ghaddafi
După înlăturarea regimului lui Ghaddafi, Libia a alunecat, treptat, către haos şi un nou război civil.
Articol de Cătălin Gomboş, 20 Octombrie 2015, 13:39
Libia marchează, astăzi, patru ani de la moartea fostului dictator, Muammar Ghaddafi.
După înlăturarea regimului lui Ghaddafi, Libia a alunecat, treptat, către haos şi un nou război civil.
Instabilitatea a fost folosită atât de organizaţii extremiste pentru a se infiltra în acea ţară, cât şi de imigranţii din Africa subsahariană, care traversează ţara în drum spre Italia.
Ghaddafi a fost capturat de rebeli şi ucis pe 20 octombrie 2011, în apropierea oraşului Sirte, locul în care se născuse şi se retrăsese, după ce capitala Tripoli căzuse.
Moartea fostului dictator a avut loc la capătul unui război civil, în care forţele rebele au fost sprijinite şi de aviaţia NATO.
După încheierea războiului, miliţiile care se luptaseră cu Ghaddafi au refuzat să depună armele şi au intrat în competiţie pentru putere şi resursele Libiei.
În cele din urmă, o parte dintre aceste miliţii, de orientare islamistă, au ocupat Tripoli şi au instalat un nou guvern şi un nou parlament, în timp ce autorităţile recunoscute internaţional s-au refugiat la Tobruk.
Între cele două părţi a izbucnit războiul, iar eforturile de reglementare a conflictului au dat, până acum, greş: chiar ieri, parlamentul din Tobruk a respins un plan de pace al ONU care prevedea formarea unui guvern de uniune naţională.
Din cauza instabilităţii generate de războiul civil, Libia este incapabilă să controleze fluxul de refugiaţi dinspre Africa subsahariană, care folosesc coastele ţării ca punct de plecare către Italia, unde în ultimii ani au ajuns sute de mii de persoane.
De situaţia din Libia au profitat şi diferite grupări extremiste, cum ar fi Ansar Al-Sharia, care controlează parţial al doilea oraş al ţării - Benghazi, şi Statul Islamic, care a reuşit să captureze mai multe localităţi, inclusiv ultimul bastion al lui Ghaddafi, Sirte. De altfel, acest oraş care a fost bombardat chiar astăzi de avioane de război.