Libanul cere urgentarea unui plan pentru Libia
Ambasadorul Libanului la Naţiunile Unite a cerut consiliului de securitate să urgenteze acţiunile cu privire la Libia. Consiliul a rămas încă divizat în legătură cu impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei.
15 Martie 2011, 09:26
Consiliul de securitate, care s-a reunit luni într-o sesiune dedicată crizei libiene, a rămas încă divizat în legătură cu impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei.
Sesiunea a fost cerută de ambasadorul Libanului la Naţiunile Unite, Nawaf Salam, care a insistat asupra factorului timp a urgenţei aprobării de către Consiliul de Securitate a impunerii unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei.
Nawaf Salam a spus că a adus în mod oficial în atenţia membrilor consiliului "cererea Ligii Arabe de a stabili o zonă de excludere aeriană, din perspectiva situaţiei care se deteriorează, în ciuda rezoluţiei 1970".
Libanul este singura naţiune arabă membră temporară a consiliului de securitate.
Eforturile Franţei şi Marii Britanii de a câştiga aprobarea consiliului pentru o rezoluţie care ar aproba impunerea unei zone de excludere aeriană au fost consolidate după ce sâmbătă, Liga Arabă a cerut consiliului să acţioneze în acest sens.
Diplomaţii de la Naţiunie Unite spun, însă, că date fiind diferenţele de analiză între puterile internaţionale, consiliul de securitate va avea nevoie de câteva zile pentru a cădea de acord asupra măsurilor necesare.
SUA, ca şi alţi membri ai consiliului au îndoieli în legătură cu eficienţa impunerii unei zone de excludere aeriană comparativ cu riscurile pe care le ridică, iar Rusia şi Germania spun că se ridică întrebări care nu au primit răspunsuri.
Ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vitali Ciurkin s-a întrebat retoric "Cine va opera zona şi cum ? “.
Mai mult, Vitali Ciurkin a spus, totuşi, că Moscova rămîne deschisă propunerilor, inclusiv privind o zonă de excludere aeriană, care să pună capăt violenţelor.
Ambasadorul Germaniei, Peter Wittig a cerut mai curând exercitarea unor presiuni mai mari asupra colonelului Gaddafi prin sancţiuni politice şi economice.
Ambasadorul Franţei la ONU, Gerard Araud a subliniat că “nu a existat un refuz total. Au fost temeri, întrebări", dar a considerat că lucrurile avansează.
Ca şi ambasadorul libanez, Gerard Araud a insistat asupra urgenţei unei decizii.
Mai mult, Gerard Araud a declarat că Franţa şi Marea Britanie vor încerca negocierea rapidă a textului rezoluţiei.