Legume "periculoase"
Roşiile, castraveţii şi salatele consumate crude ar putea fi la originea răspândirii rapide a unei bacterii. Ministerul german al agriculturii recomandă ca acestea să fie pregătite timp de zece minute la temperatura de 70 de grade.
26 Mai 2011, 13:30
Castraveţii, roşiile şi salatele consumate crude ar putea fi la originea răspândirii rapide a unei bacterii periculoase, a anunţat miercuri seară ministerul german al agriculturii, relatează France Presse.
Autorităţile sanitare germane au anunţat moartea a patru persoane infectate cu această bacterie, în nordul şi nord-estul ţării, chiar dacă legătura directă între decesele lor şi bacterie nu a fost stabilită oficial.
"Primele rezultate ale analizelor efectuate de Robert Koch Institut (RKI) sugerează că la originea recentelor cazuri de infecţie cu bacteria E.coli enterohemoragic (Eceh) stă consumul de roşii, castraveţi şi salate crude", a anunţat ministrul german al agriculturii, Ilse Aigner, într-un comunicat.
Ministrul, care se ocupă şi de protecţia consumatorilor, a catalogat dreptr "îngrijorătoare" răspândirea rapidă a acestei bacterii care provoacă hemoragie în sistemul digestiv şi chiar tulburări mai grave.
Instituţia a înregistrat 140 de cazuri de astfel de tulburări în Germania, respectiv dublul cifrei din 2010.
Două cazuri s-au dovedit mortale.
Transmiterea la om a acestei bacterii se face prin consumul de alimente contaminate, carne crudă sau gătită insuficient, lapte crud, dar şi salate şi legume.
Boala se manifestă prin diaree, dureri de cap şi de burtă.
Potrivit autorităţilor, spălarea legumelor nu este întotdeauna suficientă, astfel că, pentru a reduce riscul de contaminare, acestea trebuie să fie pregătite timp de zece minute la temperatura de 70 de grade Celsius.