Legea presei din Ungaria "necesită modificări suplimentare"
Parlamentul European solicită autorităţilor ungare o nouă revizuire a legii privind mass-media şi să abroge articolele considerate incompatibile cu tratatele europene.
Articol de Paul Poteraşi, 10 Martie 2011, 16:47
Membrii Parlamentului European solicită, într-o rezoluţie semnată de patru grupuri politice, o nouă revizuire a legislaţiei ungare privind presa în ciuda amendamentelor adoptat în această săptămână de parlamentul de la Budapesta.
Rezoluţia a fost adoptată cu 316 voturi "pentru", 264 "împotrivă" şi 33 de abţineri şi a fost semnată de Alianţa progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor din PE (S&D), de Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), de grupul Verzilor/ALE şi de grupul Stângii Unite a Europeie (GUE/NGL).
Parlamentul European solicită autorităţilor ungare o nouă revizuire a legii privind mass-media, în baza observaţiilor şi propunerilor făcute de mai multe organizaţii europene, inclusiv PE, OSCE şi Consiliul Europei, şi chiar "să abroge şi să nu aplice legea sau elementele acesteia care sunt considerate incompatibile" cu Tratatele UE, Carta Drepturilor Fundamentale şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Rezoluţia alternativă depusă de grupul Partidului Popular European, care saluta modificările aduse de autorităţile ungare, a fost retrasă înaintea sesiunii de vot.
În plus, rezoluţia solicită autorităţilor ungare să restabilească independenţa guvernanţei mass-media şi să pună capăt "interferenţei statului" în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi spaţiul editorial.
Mai mult, reglementarea excesivă a mass-mediei este contra-productivă pentru existenţa unui pluralism eficient în sfera publică, menţionează rezoluţia.
Deputaţii europeni subliniază de asemenea că "pluralismul şi libertatea constituie în continuare un motiv serios de îngrijorare în UE şi în statele sale membre, în special în Italia, Bulgaria, România, Republica Cehă şi Estonia, aspect reliefat de recentele critici la adresa legislaţiei privind mass-media".
În acest sens, deputaţi solicită o directivă europeană privind libertatea mass-media, pluralismul şi guvernanţă independentă încă din acest an.