Lege privind averile ilicite, respinsă în Bulgaria
Parlamentul bulgar a respins un proiect al ministerului justiţiei prin care averile ar fi putut fi confiscate fără ca proprietarul să fie condamnat în cadrul unui dosar penal.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 08 Iulie 2011, 20:01
În timp ce în România, de câteva zile, puterea şi opoziţia se duelează în propriile proiecte privind confiscarea averilor ilicite, în Bulgaria o lege similară a fost respinsă vineri de parlament.
E vorba de un proiect al ministerului justiţiei prin care averile ar fi putut fi confiscate fără ca proprietarul să fie condamnat în cadrul unui dosar penal.
Proiectul este considerat a fi baza reformei în sistemul judiciar, lansată de guvernul Borisov.
Eşecul de vineri se datorează absenţei unui număr mare de deputaţi din partidul centrist "Cetăţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei".
Numai 71 din totalul de 240 de deputaţi au votat în favoarea proiectului. Împotrivă au fost 95 de reprezentanţi ai opoziţiei şi independenţi.
Proiectul nu mai poate fi supus la vot decât după cel puţin trei luni şi doar după ce i se aduc modificări semnificative.
Toate partidele parlamentare, cu excepţia centriştilor, au avertizat că proiectul de lege care permite confiscarea unor proprietăţi ce depăşesc echivalentul a 76.000 de euro înaintea de pronunţarea sentinţei definitive la cazul penal respectiv este anticonstituţional.
La baza legii vor putea fi confiscate şi proprietăţi înregistrate pe numele unor persoane neimplicate în activităţi criminale.
Noua lege va permite verificarea proprietăţilor şi conturilor bancare ale membrilor familiilor celor care nu-şi pot justifica sursele de venit.
Tranzacţiile cu bunuri ilegal achiziţionate vor fi anulate şi bunurile confiscate.
Perioada analizată va fi de până la 15 ani.
Organele de stat însă sunt obligate să păstreze documentaţia fiscală pe o perioadă de numai cinci ani.
Ministrul justiţiei, Margarita Popova, a respins acuzaţiile amintind că proiectul de lege respectiv a primit avizul Comisiei de la Veneţia, după ce a fost redactat de trei ori în decurs de un an.