La pensie la 67 de ani în Spania
Guvernul spaniol declară că nu renunţă la majorarea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani.
Articol de Ionuţ Dragu, 21 Februarie 2010, 14:39
Guvernul spaniol nu va renunţa la aplicarea măsurii majorării vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, în vederea garantării sistemului de asigurări sociale, a declarat ministrul spaniol al muncii, Celestino Corbacho, în cadrul unui interviu publicat duminică de cotidianul El Pais.
Celestino Corbacho precizează că dezbaterea trebuie abordată în termeni demografici şi nu economici.
Ministrul spaniol al muncii a avut parte de puţine zile linişite, de când a fost numit în funcţie. Şomajul nu i-a dat nicio clipă de respiro. Săptămâna aceasta s-a desfăşurat în linişte, până când premierul a anunţat formarea unei comisii ministeriale pentru a negocia pactul economic cu opoziţia, iar ministrul spaniol a rămas pe afară.
Corbacho susţine însă că aceste discuţii politice nu vor lua în consideraţie nici reforma de pe piaţa muncii, nici a pensiilor, astfel că prezenţa lui nu are sens în cadrul acestei comisii.
Celestino Corbacho susţine căcele două aspecte ale legii pensionării din Spania necesită mai multe eforturi, în sensul îmbunătăţirii rezultatelor dialogului social, şi învingerii rezistenţei de care s-a lovit propunerea executivului pentru amânarea vârstei de pensionare.
Deşi recunoaşte că măsura prelungirii vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, pentru a asigura stabilitatea sistemului de pensii, nu a fost o propunere proprie, ci a ministrului spaniol al economiei, Elena Salgado, ministrul Corbacho susţine că guvernul nu va renunţa la această propunere, pentru care este nevoie de începerea dezbaterilor.
În ceea ce priveşte opoziţia sindicatelor, oficialul spaniol susţine că, deşi acestea au arătat că pot fi decise în respingerea propunerii, sunt şi dispuse să ajungă la dialog. "Este un semn de normalitate democratică, ca un guvern să facă o propunere, iar sindicatele să nu fie de acord", a precizat Celestino Corbacho.
Pe de altă parte, tot pentru asigurarea sistemului de pensii, ministrul Corbacho spune că în unele cazuri, Executivul se va vedea nevoit să interzică pensionările anticipate. "Dacă o companie vrea să pensioneze lumea la 30 de ani, s-o facă - dar să plătească asigurările sociale până la 65 de ani. Şi pe deasupra, să nu existe şomaj. Trebuie să se termine cu situaţia în care companiile cu profit îşi trec angajaţii de la şomaj tehnic la pensie, de la 61 de ani. Iar cu asta se termină prin interzicere", a explicat ministrul spaniol al muncii.
Corbacho susţine că dacă dezbaterea asupra prelungirii vârstei de pensionare nu trebuie abordată în termeni economici - de vreme ce asigurările sociale încă au înregistrat excedent, iar şomajul în rândul tinerilor atinge şi 40% - pentru că de aceea nu o va înţelege nimeni.
Potrivit ministrului Corbacho, lumea îşi va da seama, pe termen lung, că executivul nu a greşit în prezentarea acestei dezbateri, pentru că era nevoie de ea.
În ceea ce priveşte situaţia de pe piaţa muncii, ministrul Celestino Corbacho susţine că în al doilea semestru al anului lucrurile vor începe să se schimbe, şi tot atunci vor avea loc ultimele ajustări în ceea ce priveşte şomajul. "Atunci, economia va începe să crească, dar nu înseamnă că vor apărea foarte multe noi locuri de muncă".
Ministrul spaniol al Muncii atrage însă atenţia asupra "falsei dezbateri", potrivit căreia reforma pieţei muncii ar duce la crearea de noi locuri de muncă. Reforma pieţei muncii este necesară, a mai spus Corbacho, pentru că trebuie adaptată piaţa muncii "la timpuri noi, în care lucrurile trebuie să fie diferite".