La Chişinău încep negocierile pentru formarea unui nou guvern
După ce cabinetul condus de Vlad Filat a fost demis printr-o moţiune de cenzură, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, s-a întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 05 Martie 2013, 18:53
Căderea guvernului are loc cu doar câteva luni înainte ca Republica Moldova să semneze acordul de asociere cu UE, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
Preşedintele Traian Băsescu făcea ieri referire tocmai la acest aspect şi spunea că speră ca Republica Moldova să nu rateze momentul.
Analiştii politici de la Chişinău sunt însă de părere că prin căderea guvernului criza politică se va adânci, iar ţara se va îndrepta spre alegeri anticipate.
Preşedintele parlamentului, Marian Lupu, s-a întâlnit în această după-amiază cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pe care l-a informat despre invitaţia pe care a lansat-o Partidului Liberal şi celui Liberal-Democrat şi despre disponibilitatea partidului pe care îl conduce de a participa la crearea unei noi alianţe de guvernământ.
Dacă Mihai Ghimpu a acceptat, Partidul Democrat Liberal a anunţat că va decide în conformitate cu procedurile interne statutare ale partidului asupra participării la negocieri ulterioare, dar astăzi nu va da curs invitaţiei adresate.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu, a anunţat că Nicolae Timofti se va întâlni marţi şi cu premierul în exerciţiu, Vlad Filat.
"Fără îndoială, este o decizie foarte proastă demiterea unui guvern proeuropean. Dacă s-ar forma o altă majoritate, această majoritate ar urma să fie compusă cu Partidul Comuniştilor. De aceea, cred că decizia de astăzi prelungeşte instabilitatea politică cu încă 45 de zile cel puţin, poate şi mai mult, cred că se agravează această criză politică. Părerea mea este că ne îndreptăm în mod sigur spre alegeri anticipate, cu un rezultat incert" a declarat analistul politic Victor Chirilă în exclusivitate pentru Radio Chişinău .
În ciuda situaţiei politice din Republica Moldova, şeful misiunii UE la Chişinău, Excelenţa sa Dirk Schuebel, a afişat o atitudine optimistă.
Amintim că în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, în faţa parlamentului au manifestat circa 1.000 de persoane pentru stabilitate politică şi în favoarea păstrării cursului european al Republicii Moldova.