Klaus Iohannis a plecat la reuniunea privind imigraţia pe Marea Mediterană
Preşedintele Klaus Iohannis a plecat la Bruxelles pentru a participa la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din UE privind imigraţia pe Marea Mediterană.
Articol de Radiojurnal, 23 Aprilie 2015, 13:23
Preşedintele Klaus Iohannis a plecat la Bruxelles pentru a participa la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană care vor să găsească o rezolvare pentru problema refugiaţilor care încearcă să ajungă în Europa pe Marea Mediterană.
Într-o declaraţie făcută la Aeroportul Internaţional "Henri Conadă", Klaus Iohannis a spus că România susţine efortul Uniunii Europene de a evita repetarea unor tragedii precum cea de duminică.
"Se conturează câteva diecţii de acţiune: stoparea traficului de fiinţe umane, inclusiv prin anihilarea reţelelor de traficanţi, prin capturarea şi distrugerea capacităţilor ilegale de transport, consolidarea eforturilor pentru salvarea celor în pericol pe mare, întărirea cooperării, sigur, cu statele de origine şi de tranzit şi, în final, sprijinirea statelor membre cele mai afectate.
"Nu în ultimul rând, este nevoie de măsuri credibile în sprijinul dezvoltării economice a ţărilor de origine, ca soluţie pe termen lung, de prevenire a migraţiei ilegale", a spus preşedintele României.
Reuniunea celor 28 şefii de stat şi de guvern a fost decisă după cea mai recentă tragedie, de duminică, atunci când peste 800 de imigranţi şi-au pierdut viaţa, după ce vasul pe care se aflau s-a scufundat în largul coastelor Libiei, ne-a transmis corespondentul RRA, Cerasela Rădulescu.
Mai mulţi lideri europeni au cerut acţiuni ferme împotriva traficanţilor de persoane, descrişi drept negustori de sclavi ai secolului XXI.
Situaţia din Mediterană "preocupă întreaga Europă"
Preşedintele Consiliului European, Donlad Tusk, admite, că problema este dificil de rezolvat, dar speră că liderii europeni vor găsi, astăzi, o soluţie politică pentru a evita, pe viitor, migraţia clandestină şi tragediile de acest fel.
"Situaţia din Mediterană nu preocupă numai statele din vecinătatea sudică, aceasta ne priveşte pe toţi, întreaga Europă. De aceea, este nevoie să acţionăm împreună, acum", a spus Donald Tusk.
De altfel, miniştrii europeni au decis deja să adopte un plan de măsuri în zece puncte, care va fi discutat acum la summit.
Între acestea se alfă confiscarea şi distrugerea acelor ambarcţiuni folosite de traficanţi, care îi transportă de imigranţi spre Europa, iar pentru aceasta se pune problema înfiinţării unei misiuni speciale, pentru care, astăzi, este nevoie de o decizie politică.
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherin, va fi cea care va putea face demersurile legale în acord cu legislaţia internaţională.