Kazahstan: Mii de protestatari încearcă să pătrundă în sediul președinției
Guvernul şi-a dat demisia, iar şeful autoritar al statului a decretat stare de urgenţă într-o mare parte din ţară.
05 Ianuarie 2022, 14:36
Realizator: Nicoleta Turcu - Mii de protestatari furioşi încearcă să pătrundă în sediul reşedinţei prezindenţiale, în timp ce alţi manifestanţi au năvălit în Primăria celui mai mare oraş Almatî. Guvernul şi-a dat demisia, iar şeful autoritar al statului a decretat stare de urgenţă într-o mare parte din ţară, însă pare că nimic nu mai potoleşte oamenii. Protestele au început acum câteva zile, din cauza creşterii preţurilor la combustibil, s-au extins în mai multe oraşe şi au degenerat în confruntări violente cu forţele de ordine. Situaţia din această republică fostă sovietică este urmărită cu atenţie la Moscova, de unde transmite corespondentul RRA, Alexandru Beleavschi:
Reporter: În pofida stării de urgenţă, decretată pentru două săptămâni de preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev, în regiunile Mangistau din vest şi Aktau din sud, şi protestele din cel mai mare oraş al ţării şi fosta capitală Almatî au continuat şi astăzi, în cursul dimineţii mai multe mii de protestari lând cu asalt Primăria şi, conform ultimelor informaţii preluate de mediile ruse, încearcă să pătrundă pe teritoriul reşedinţei prezidenţiale din acest oraş.
Cu puţin timp în urmă starea de urgenţă şi interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii a fost introdusă pentru două săptămâni şi în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan. Protestele au început duminică în oraşul Zhanaozen, important centru petrolier din regiunea Mangistau, după ce guvernul a dublat, la 1 ianuarie, preţurile la combustibil. După convorbiri cu protestatarii, autorităţile au renunţat să mărească preţurile, dar protestele s-au extins în mai multe zone ale ţării, inclusiv la Almatî, unde au luat forme violente. Poliţia a folosit forţa, inclusiv grenade sonore şi luminoase.
La Almatî, în ciocnirile din cursul serii şi nopţii, au fost rănite aproape 200 de persoane, inclusiv aproape 140 de poliţişti, dar, de asemenea, şi medici; au fost incendiate zeci de maşini, inclusiv ale poliţiei, şi au fost avariate circa 300 de sedii ale instituţiilor de stat, unele fiind incendiate, cum ar fi cele ale Primăriei, Procuraturii şi partidului de guvernământ.
În cursul nopţii, preşedintele Tokaev a prmit demisia guvernului, numindu-l în funcţia de premier interimar pe vicepremierul Alihan Smailov. Preşedintele Tokaev a declarat guvernul vinovat de creşterea preţurilor şi provocarea protestelor. Decocamdată, Moscova a declarat că urmăreşte cu atenţie evenimentele, care, potrivit vicepreşedintelui Consiliului Federaţiei, Konstantin Kozaciov, sunt o chestiune internă a Kazahstanului.