Joachim Gauck, propus preşedinte al Germaniei
Joachim Gauck, cunoscut ca părinte al dosarelor Stasi, securitatea fostului RDG, se bucură de o mare popularitate în Germania.
Articol de Beatrice Brăileanu, 20 Februarie 2012, 13:17
Joachim Gauck, fost pastor luteran şi comisar federal pentru arhivele Stasi, a fost desemnat candidat comun la funcţia de preşedinte din partea tuturor partidelor importante din ţară.
Cancelarul Angela Merkel a anunţat duminică seară într-o conferinţă de presă că guvernul de coaliţie german împreună cu o mare parte a opoziţiei l-au ales pe Joachim Gauck, activist pentru drepturile omului în fosta RDG pentru funcţia de preşedinte.
Partidului Uniunea Creştin Democrată al Angelei Merkel, Partidului Social Democrat şi Partidului Verzilor au votat în favoarea acestuia.
"Să nu uităm că oamenilor din biserică, precum Gauck, le datorăm succesul revoluţiei pacifiste a Germaniei de Est", a spus Angela Merkel la conferinţă, potrivit BBC.
"Acest om va garanta stimulentul necesar pentru a face faţă provocărilor timpului nostru şi a viitorului nostru", a mai precizat cancelarul german.
Joachim Gauck a candidat şi la prezidenţialele din iunie 2010 din partea Partidului Social-Democrat, dar a pierdut la distanţă mică în faţa lui Christian Wulff, fostul preşedinte al Germaniei.
Joachim Gauck, apărător al libertăţilor şi drepturilor omului
În vârstă de 72 de ani, Joachim Gauck este originar din nord-estul Germaniei, unde a copilărit şi Angela Merkel, fiică de pastor.
Joachim Gauck şi-a dedicat viaţa promovării libertăţii şi apărării drepturilor omului.
Acesta s-a născut pe 24 ianuarie 1940, în nordul oraşului Rostock, iar la vârsta de 11 ani tatăl său a fost deportat în Siberia în baza unor acuzaţii de spionaj.
Faptul că a fost forţat să se uite cum tatăl său a fost trimis într-un lagăr de concentrare sovietic timp de patru ani, a reprezentat un rol-cheie în decizia sa de a se implica în politică.
Având în vedere trecutul familiei sale şi faptul că el nu era membru al Asociaţiei socialiste a tinerilor din Germania de Est, lui Joachim Gauck i-a fost refuzată posibilitatea de a studia limba şi literatura germană la universitate.
--fb1În schimb, el a ales să studieze teologia şi în 1965 a devenit pastor al Bisericii luterane, unde a fost martor la arestările arbitrare în parohia sa.
Joachim Gauck, critic al regimului est-german, s-a bucurat de un anumit grad de protecţie din partea Bisericii.
În timpul primelor proteste din 1989, care au dus la dărâmarea Zidului Berlinului în noiembrie, el a devenit purtătorul de cuvânt al colectivului de opozanţi Noul Forum din Rostock.
După reunificarea Germaniei, acesta a fost desemnat la 3 octombrie 1990 să conducă centrul de conservare şi gestionare a arhivelor Stasi, poliţia secretă a fostei RDG, unde a jucat un rol cheie în investigarea crimelor comise de Germania de Est.
După două mandate în funcţia de comisar federal, Gauck i-a predat responsabilitatea pentru arhivele Stasi lui Marianne Birthler în anul 2000.
De atunci, el nu a mai ocupat o funcţie publică, dar s-a discutat în mod regulat despre el ca un candidat prezidenţial, de fiecare dată când postul a fost completat din anul 1999.
Preşedintele german, ales de Adunarea Federală
În Germania rolul preşedintelui este mai mult ceremonial, fiind mai mult o autoritate morală a statului.
Christian Wulff a fost al doilea preşedinte care a demisionat din această funcţie în ultimii doi ani, după ce a fost acuzat că a acceptat favoruri financiare, printre care un împrumut de 500.000 de euro la o dobândă foarte mică.
Viitorul preşedinte trebuie să fie ales în mod oficial de Adunarea Federală care se întruneşte pe 18 martie, înainte de a intra în funcţie.
Conform Deutsche Welle, acesta este cel mai mare for parlamentar german, format din deputaţi ai Bundestagului şi de un număr egal de reprezentanţi populari ai landurilor.
La Adunarea de la Berlin nu sunt trimişi doar politicieni, ci şi personalităţi din sport şi cultură, care votează pentru alegerea preşedintelui.