Jens Stoltenberg: Summitul NATO de la Vilnius va fi unul istoric
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a precizat că aliații ar trebui să ajungă la un acord pentru a renunța la planul de acțiune pentru aderarea la NATO în privința Ucrainei, reducând la un singur pas procesul de aderare al acestei țări la Alianța Nord-Atlantică.
Articol de Oana Bâlă, 11 Iulie 2023, 13:40
Secretarul general al NATO a declarat la Vilnius că Ucrainei ar urma să primească un semnal pozitiv pentru parcursul ei de aderare la alianţă.
După ce primirea Suediei pare să fi devenit certă, pentru că Turcia a renunţat la obiecţii, liderii Alianţei vor încerca să ajungă la o poziţie comună în privinţa Ucrainei şi vor stabili măsuri de întărire a capacităţii de apărare a NATO.
Summitul NATO, care începe astăzi la Vilnius, va fi unul istoric - a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, înaintea deschiderii oficiale a reuniunii la care asistă liderii statelor membre plus Suedia, în calitate de țară invitată.
Înaltul oficial al NATO s-a arătat foarte încrezător că Turcia va renunța la opoziția sa față de aderarea Suediei, după ce ieri seară președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a acceptat să trimită cât mai curând posibil către parlamentul de la Ankara protocolul de aderare a Suediei la NATO și să asigure ratificarea acestui document.
Pe de altă parte, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a precizat că aliații ar trebui să ajungă la un acord pentru a renunța la planul de acțiune pentru aderarea la NATO în privința Ucrainei, reducând la un singur pas procesul de aderare al acestei țări la Alianța Nord-Atlantică.
Președintele Klaus Iohannis va puncta importanța deciziilor reuniunii aliate în ceea ce privește adoptarea unui pachet de întărire a posturii aliate pe flancul estic pe termen lung, în măsură să ofere țării noastre un grad superior de securitate și apărare.
De asemenea, va reitera susținerea robustă pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce privește concretizarea aderării sale la NATO, precum și pentru partenerii cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova.