JE SUIS CHARLIE, mesaj de solidaritate cu ziariştii CharlieHebdo
Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat la Paris şi în alte oraşe din Franţa, în semn de solidaritate cu redacţia Charlie Hebdo, lovită de un atentat soldat cu 12 morţi.
Articol de Sorin Solomon, 07 Ianuarie 2015, 20:39
Mii de persoane au ieşit în stradă la Paris, jurnalişti şi oameni de rând, pentru a-şi arăta solidaritatea, după atacul terorist comis în jurul prânzului de bărbaţi încă neidentificaţi la redacţia revistei Charlie Hebdo.
Preşedintele României a făcut un apel de solidaritate pe reţelele de socializare.
"Vă chem să fim alături de familiile victimelor tragediei de astăzi din Franța, alături de cei pentru care libertatea de exprimare este un crez. Suntem datori să luptăm împotriva terorismului, acest flagel nimicitor care nu își mai poate avea locul în lume", a scris pe reţelele de socializare Klaus Iohannis.
Post by Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au condamnat atacul de la Paris, la unison cu ceilalţi lideri internaţionali.
Premierul Victor Ponta care a avut şi o scurtă postare pe Twitter în limba franceză, a subliniat că România este solidară cu Franţa şi condamnă ferm actul de terorism care afectează libertăţi fundamentale.
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, la rândul său, într-o declaraţie pentru Radio România Actualităţi, despre actul terorist de la Paris.
"Este un act de o gravitate extremă împotriva presei, împotriva reprezentanţilor presei şi, prin urmare, un atac la însăşi esenţa democraţiei şi a valorilor şi libertăţilor fundamentale. Prin urmare, condamnăm în cei mai categorici termeni acest act terorist, care nu face altceva decât să arate cât de importantă este continuarea luptei împotriva terorismului în toate formele sale de manifestare, pentru că orice fel de act terorist nu are nicio justificare, mai ales atunci când este îndreptat împotriva libertăţii presei", a mai spus Bogdan Aurescu.
VIDEO: Video cu momentul atacului terorist. Sursa: francetvinfo.fr.
Atenție: Imagini care va pot afecta emoțional.
Niciun cetăţean român din Franţa nu a avut de suferit de pe urma atentatului asupra redacţiei săptămânalului Charlie Hebdo, susţin reprezentanţii Ministerului de Externe, citaţi de redactorul Carmen Gavrilă.
În România, responsabilii în domeniu au decis că nu este nevoie de o ridicare a nivelului precaut de alertă antiteroristă, întrucât în acest moment riscul de producere a unui atac terorist este scăzut.
Ambasadorul Frantei la Bucuresti, François Saint-Paul, a multumit, în numele Franței și în numele tuturor francezilor, românilor și autorităților române pentru mesajele lor de susținere și de condoleanțe.
Intr-un comunicat, Francois Saint Paul precizeaza ca in contextul acesta tragic, promptitudinea și amploarea acestor mesaje au o mare valoare simbolică.
Ambasadorul a mentionat declaratia președintelui Francois Hollande potrivit careia niciun act barbar nu va putea să îngrădească libertatea presei iar Franta va ști să reacționeze și să rămână solidară (Carmen Gavrilă).
Termeni fermi de condamnare a teroriştilor
Comunitatea internaţională a condamnat foarte rapid şi în termeni extrem de fermi atacul terorist de la Paris.
Liderii lumii au dat, de asemenea, asigurări că vor fi alături de Franţa în lupta împotriva terorismului, dar şi pentru apărarea libertăţii de exprimare. Cristina Dumitrescu a sintetizat informaţiile transmise de agenţiile internaţionale de presă.
Liderii Comisiei Europene, Statelor Unite ale Americii, Germaniei, Marii Britanii, dar şi Federaţiei Ruse au condamnat cu fermitate atacul armat asupra sediului publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo de la Paris, soldat cu 12 morţi.
Atentat intolerabil, abominabil, brutal, un act terorist infam, laş şi revoltător - au spus astăzi mai marii lumii despre ceea ce s-a întâmplat la Paris.
Liga Arabă şi principala autoritate a musulmanilor sunniţi, Al Azhar, au condamnat atentatul din capitala Franţei, subliniind că "islamul denunţă orice violenţă".
În sfârşit, preşedintele SUA, Barack Obama, le-a oferit aliaţilor săi francezi asistenţa necesară pentru prinderea şi aducerea în justiţie a teroriştilor responsabili pentru atacul de astăzi de la Paris.
Liga de fotbal profesionist din Franţa a decis ca toate meciurile programate în weekend în primele două divizii din această ţară să fie precedate de un minut de reculegere, în urma atacului ce a avut loc miercuri la sediul revistei Charlie Hebdo, soldat cu cel puţin 12 morţi, anunţă France Football.
Cel mai grav atac terorist "din ultimii 40 de ani"
Franţa este în alertă maximă după cel mai grav atentat terorist din ultimii 40 de ani.
Trei bărbaţi înarmaţi au deschis focul în redacţia revistei săptămânale de satiră "Charlie Hebdo", au ucis 12 oameni şi au rănit alţi 8.
Atacul a avut loc în jurul prânzului şi a durat mai puţin de zece minute.
Martori citaţi de presa franceză susţin că i-ar fi auzit pe atacatori strigând "Allah este mare!" înainte să deschidă focul.
Teroriştii au reuşit apoi să fugă, iar poliţia a declanşat o amplă acţiune de căutare şi neutralizare a lor.
Zona Parisului a fost, practic, închisă, o dată cu ridicarea alertei teroriste la gradul maxim.
Mii de poliţişti sunt mobilizaţi în stradă, iar principalele locuri publice sunt supravegheate de patrule înarmate.