Japonezii, "nemulţumiţi de activitatea guvernului nipon"
Japonezii reproşează autorităţilor nipone modul în care au gestionat criza provocată de catastrofa din Japonia.
18 Aprilie 2011, 19:54
La mai bine de o lună de la catastrofa din Japonia, viaţa revine încet, la normal. Oamenii şi-au reluat activităţile cotidiene, marcaţi însă de tragedia semenilor lor, care continuă să trăiască în condiţii precare, departe de comfortul locuinţelor devastate de cutremur şi tzunami.
Deşi calmul lor, atitudinea rezervată de care au dat dovadă, a atras admiraţia întregii lumi, japonezii sunt nemulţumiţi şi le reproşează autorităţilor modul deficitar în care au gestionat criza.
La cinci săptămâni de la catastrofă, zeci de mii de japonezi locuiesc încă în centre improvizate, departe de comfortul minim necesar unei vieţi normale.
În marile oraşe aprovizionarea cu apă, alimente şi combustibili s-a reluat după zilele grele care au urmat catastrofei.
Deşi departe de zonele cele mai expuse, românul Ştefan Deşliu a simţit din plin lipsa produselor de bază. Acum, viaţa revine la normal, dar cea mai mare problemă este lipsa locuinţelor.
"Au fost un timp raţionalizate, atât apa, cât şi pâinea, cât şi alimentele şi, acuma, situaţia s-a corectat, şi-a revenit la normal, numai sunt raţionalizate, deci, se pot cumpăra ca şi înainte.
"Oamenii evacuaţi, acuma, trăiesc în centre de evacuare, respectiv, în clădiri mari, care au rămas în picioare şi care au o capacitate destul de mare, sunt solide, sunt la o altitudine sigură, deci, nu au fost acolo, lângă mare, ca să fie afectate de tzunami. Plus de asta, au început să construiească locuinţe temporare din prefabricate, sunt locuinţe tip, care oferă strictul necesar unei vieţi cât de cât normale", a declarat Ştefan Deşliu.
Pagube uriaşe
Între şase şi nouă luni, la atât au estimat specialiştii că va fi necesar pentru a reduce radioactivitatea de la Centrala Nucleară de la Fukushima.
Dar, în celelalte zone, autorităţile au făcut tot posibilul să aducă nivelul radiaţiilor, aproape de normal, după cum ne spune Ştefan Deşliu.
"Radioactivitatea aproape că este normală, deci, este foarte puţin peste nivelul dinainte, dar, foarte-foarte puţin; că nu s-a rezolvat cu reactoarele, deci, nu au reuşit să le răcească corespunzător, dar, că le ţin sub control şi nu explodează. În afara de asta, deci, nu sunt scurgeri radioactive sau radioactivitate care să influenţeze pe o arie mare", a declarat Ştefan Deşliu.
Pagubele create de cutremur sunt evaluate la 300 miliarde de dolari.
Japonia are datorii uriaşe, dar guvernul speră să poată evita un nou împrumut pentru depăşirea crizei.
Situaţia este grea, iar populaţia nemulţumită.
Potritiv unui sondaj de opinie, majoritatea japonezilor ar vrea ca actualul guvern să plece, dar, tot ei recunosc că o demisie ar face, acum, redresarea economică, şi mai dificilă.