Italia va intra sub monitorizarea FMI
Italia, aflată sub presiune din partea pieţelor financiare şi a statelor din zona euro, a acceptat ca FMI şi UE să monitorizeze progresele ţării în privinţa privatizărilor şi reformelor în sistemul de pensii şi piaţa muncii.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 04 Noiembrie 2011, 19:49
Premierul Silvio Berlusconi a solicitat în cadrul summitului de la Cannes ca Italia să fie monitorizată periodic de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în eforturile de reducere a datoriilor.
Specialiştii de la Washington nu vor judeca eficienţa măsurilor adoptate de guvernul de la Roma, ci trebuie doar să se asigure că acestea vor fi aplicate.
Executivul italian a refuzat astfel o ofertă de asistenţă financiară venită din partea FMI.
Această monitorizare vine în contextul în care puterea premierului italian este zduncinată atât de presiuni tot mai mari pentru consolidarea bugetului, presiuni din interiorul Italiei, dar şi din străinătate, cât şi de jocurile politice din interiorul coaliției, unde numai joi, trei parlamentari ai puterii au trecut la opoziţie.
Un număr de opt membri ai coaliţiei guvernamentale au cerut schimbarea guvernului, punând în pericol majoritatea în parlament.
Cu toate acestea Silvio Berlusconi a afirmat, vineri, la finalul summitului G20, că nu va demisiona, dar că este absolut obligatoriu un vot de încredere în parlament în această lună referitor la creşterea economică şi la măsurile de austeritate promise Uniunii Europene.
Silvio Berlusconi a precizat că opoziţia de centru-stânga este la curent cu textul scrisorii de la Bruxelles şi, din acest motiv, trebuie să aprobe reformele pentru binele ţării.
De la Cannes, premierul italian a făcut apel la simţul de responsabilitate al opozanţilor care vor vota pentru lista de reforme în 15 noiembrie la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor.
Analiştii politici din Peninsulă consideră utilă monitorizarea din partea FMI, în contextul în care nu demult Italia a primit din partea specialiştilor de la Washington un avertisment. Liderii opoziţiei însă nu cedează şi consideră că în prezent Italia are nevoie de un nou guvern.