Italia - numărul infecţiilor cu mutaţia Omicron creşte alarmant
65% din pacienţii pozitivi din structurile medicale din peninsulă sunt nevaccinaţi, 30% au administrată o doză sau două de vaccin şi un procent extrem de mic trei fiole.
Articol de Radiojurnal, 20 Ianuarie 2022, 00:02
Numărul infecţiilor cu mutaţia Omicron creşte alarmant şi în Italia. S-a ajuns la aproximativ 190.000 de cazuri pe zi. Odată cu asta creşte şi numărul spitalizărilor, iar multe persoane internate cu alte afecţiuni s-au îmbolnăvit în spital de COVID, pentru că noua variantă a virusului este extrem de contagioasă. Cadrele medicale din peninsulă sunt excedate şi spun că fac faţă tot mai greu acestei situaţii. Corespondenta RRA, Elena Postelnicu, a transmis de la Roma.
Elena Postelnicu:Şi în Italia, virusul nu cedează. De la o zi la alta se înregistrează numere record de noi cazuri de îmbolnăviri - 192.320 în ultimele 24 de ore şi 380 de decese. Spitalizările bolnavilor de coronavirus sunt în continuare în creştere, în opt din cele 20 de regiuni italiene, în special în Valle d'Aosta - 57%, Friuli-Veneţia Giulia - 34% şi provincia autonomă Trento - 29%. La secţiile de terapie intensivă creşterea este cu aproape 20%. O problemă gravă cu care se confruntă spitalele şi de care, însă, din păcate, nu prea se vorbeşte, este cea a medicamentelor, care oricum împotriva COVID n-au mai existat, însă în acest moment de criză, situaţia este tot mai dificilă. Din cele trei medicamente cu anticorpi monoclonali folosite în Italia, doar unul este eficient împotriva variantei Omicron, iar acela nu mai există pe piaţă, s-a terminat. Alte medicamente care ajută în vindecare sunt păstrate pentru cazurile foarte grave de pacienţi pozitivi. Supărarea cadrelor medicale este aceea că, în general, aceste medicamente ajung la pacienţii nevaccinaţi, care de fiecare dată se află în stare foarte gravă, iar cei imunizaţi rămân fără ele. În plus, spitalele, în prezent, se află în haos nu numai din cauza numărului tot mai mare de bolnavi, dar şi pentru faptul că la aproape 2 ani de la începutul acestei pandemii, coronavirusul a devenit o boală greu de a fi descrisă, greu de a fi definită. Un pacient din trei, dintre cei internaţi, a ajuns în spital pentru alte motive şi s-a infectat cu COVID ulterior, aceasta chiar dacă au administrate deja două sau trei doze de vaccin. Medicii sunt îngrijoraţi deoarece pentru aceste persoane ar fi mai potrivit tratamentul de acasă, însă există numeroase cazuri care nu pot fi lăsate fără observaţia medicală permanentă şi, prin urmare, trebuie să fie internaţi în spitale. În prezent, 65% din pacienţii pozitivi din structurile medicale din peninsulă sunt nevaccinaţi, 30% au administrată o doză sau două de vaccin şi un procent extrem de mic trei fiole.