Italia are nevoie de "măsuri decisive"
Fondul Monetar Internaţional cere Italiei "măsuri decisive" pentru reducerea datoriei publice şi consideră că planurile de reducere a deficitului bugetar cuprind aşteptări prea optimiste, transmite Reuters.
13 Iulie 2011, 12:34
În evaluarea anuală a economiei Italiei, FMI a salutat planurile Romei privind scăderea deficitului bugetar la mai puţin de 3% până anul viitor, şi la aproape zero până în 2014.
Cu toate acestea, instituţia financiară şi-a manifestat îngrijorarea faţă de previziunile prea optimiste în ceea ce priveşte impactul consolidării fiscale asupra creşterii economice.
FMI consideră că reducerile generalizate de cheltuieli pe care se bazează obiectivele guvernului vor fi dificil de implementat şi susţinut.
De asemenea, instituţia notează că planul autorităţilor nu cuprinde concret măsurile de consolidare fiscală dincolo de orizontul anului 2012.
Italia încearcă să împiedice datoria publică să crească peste nivelul actual, de circa 120% din Produsul Intern Brut, a doua din zona euro ca procent după cea a Greciei.
FMI consideră că, în absenţa unor ajustări fiscale dincolo de anul 2012, datoria statului italian ar putea rămâne peste pragul de 100% din PIB pe termen lung.
Instituţia recomandă ca politicile guvernului să se concentreze pe scăderea cheltuielilor, reducerea datoriei publice, menţinerea stabilităţii sectorului financiar şi consolidarea creşterii economice.
Analiştii Moody's consideră că situaţia din Italia este relativ stabilă şi că nu există motive fundamentale pentru ca extinderea crizei din Grecia să o afecteze.
Cu toate acestea, agenţia de rating atribuie Italiei calificativul "Aa1" cu perspectivă negativă.