Istoria Marii Britanii în Uniunea Europeană
Articol de Mihaela Mihai, 31 Ianuarie 2020, 14:18
Marea Britanie s-a alăturat comunităților care au stat la baza Uniunii Europene doar în 1973, la 16 ani de la semnarea Tratatului de la Roma. De-a lungul celor 47 de ani petrecuți împreună, relațiile dintre Londra și Bruxelles au fost adesea complicate.
Reporter: "Cred că noi, cei din Marea Britanie, avem un rol major de jucat în crearea acestei comunități și a noilor sale instituții" - sunt cuvintele rostite în 1972 de premierul de la acea vreme al Regatului Unit, Edward Heath, în favoarea aderării țării sale la Comunitatea Economică Europeană.
Pe 1 ianuarie 1973 Londra s-a alăturat construcției europene, iar doi ani mai târziu calitatea de stat membru a fost validată prin referendum de britanici.
Căsătoria dintre Londra și Bruxelles a fost de-a lungul timpului destul de tumultoasă.
Marea Britanie nu a adoptat moneda unică Europeană introdusă în 1999 și nici nu a făcut parte din Spațiul Schengen de liberă circulație, a fost însă un contributor net la bugetul Uniunii Europene.
"Vom organiza pentru poporul britanic un referendum, vom alege dacă rămânem sau ieșim din Uniunea Europeană" - este declaraţia unui alt premier britanic, David Cameron, făcută în 2013, în plin avânt al euroscepticilor.
Referendumul a avut loc în iunie 2016, iar britanicii au ales de această dată să iasă din Uniune.