Israelul "studiază" situaţia din Egipt
Politicienii israelieni sunt de părere că tratatul de pace semnat cu Egiptul nu e momentan în pericol, chiar dacă situaţia din peninsula Sinai e un motiv de îngrijorare.
14 Februarie 2011, 19:02
Schimbările din Egipt sunt urmărite cu foarte mare atenţie în Israel, stat care are semnat un tratat de pace cu oficialii de la Cairo.
Politicienii israelieni sunt de părere că totuşi, documentul nu e momentan în pericol, chiar dacă situaţia din peninsula Sinai e un motiv de îngrijorare.
Aceasta e o zonă demilitarizată, dar prin care există trafic de arme şi persoane, de cele mai multe ori în favoarea palestinienilor.
Şeful statului major interarme, amiralul american Mike Mullen, a avut o întrevedere la Ierusalim, cu preşedintele Israelului, Shimon Peres.
Mike Mullen a spus că relaţiile militare dintre Israel şi SUA se întăresc în această perioadă de provocare, şi acest lucru este important în mod particular.
Declaraţiile amiralului american intervin pe fundalul desfăşurărilor din Egipt şi Tunisia, care au incidenţe în toată lumea arabă.
Situaţia din peninsula Sinai oferă motive de îngrijorare.
Este o zonă cu trafic intens de arme şi trafic de persoane.
Pe de altă parte, zona trebuie să rămână demilitarizată, potrivit acordului de pace dintre Egipt şi Israel.
Noul regim trebuie să "respecte tratatele existente
Doctor Meir Rosen, expert în probleme de drept internaţional, a făcut parte din echipa care a redactat tratatul de pace cu Egiptul, a fost ambasador al Israelului la Washington şi Paris şi este originar din Iaşi.
"În ceea ce priveşte tratatul de pace, este clar că Sinaiul trebuie să fie demilitarizat, şi acolo nu pot fi decât forţe de poliţie cu echipament militar extrem de redus.În timpul revoltelor din Egipt, Israelul a permis, cu titlu excepţional, prezenţa provizorie a câtorva unităţi egiptene, pentru a asigura securitatea peninsulei Sinai, pentru a împiedica intrarea elementelor teroriste. În al doilea rând, demilitarizarea Sinaiului este garantată şi de SUA, nu doar de Israel şi Egipt", spune Meir Rosen.
"În Sinai, există o forţă multinaţională. Această forţă multinaţională se află sub ordinele unui comandant american, şi în măsura în care Egiptul ar cere retragerea acestei forţe, este evindent că Egiptul va încălca flagrant tratatul de pace. Nici Israelul şi nici SUA nu pot rămâne fără reacţie. Noul regim de la Cairo va trebui să dea asigurări că tratatele rămân în vigoare. În caz contrar, nici celelalte părţi nu-şi vor respecta obligaţiile", a mai spus Meir Rosen.
Există, de asemenea, clauze referitoare la navigaţia prin Canalul de Suez, în zona Sharm el-Sheikh şi o serie întreagă de angajamente internaţionale, dar s-au făcut la Cairo declaraţii responsabile, potrivit lui Meir Rosen.
Unii lideri ai opoziţiei egiptene au cerut ca tratatul de pace să fie revocat.
Sunt declaraţii grave care nu trebuie trecute cu vederea, în condiţiile în care se constată o destabilizare a situaţiei în întreaga zonă, şi lumea occidentală, NATO şi Uniunea Europeană nu pot rămâne indiferente.
Nu se exclude posibilitatea ca evoluţia situaţiei din regiune să ia o întorsătură nedorită.
Israelul este interesat în menţinerea acordului de pace semnat cu Egiptul în 1979.
Ministrul apărării, Ehud Barak, aprecia că acordul cu Egiptul nu este în pericol în acest moment, dar avertizează că de viitoarele alegeri ar putea profita Frăţia Musulmană, ca să ajungă la putere.