Israelul se simte ameninţat de revoltele sociale din regiune
Ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, a declarat la Washington, că tulburările din Orientul Mijlociu ar putea determina Israelul să îşi consolideze forţa militară.
10 Februarie 2011, 07:56
Ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, spune că tulburările din Orientul Mijlociu ar putea determina Israelul să îşi consolideze forţa militară.
Declaraţia ministrului apărării vine pe fondul temeilor legate de eventualitatea unei radicalizări islamiste în Egipt, care ar ameninţa acordul de pace din 1979 cu Statul Evreu.
Ministrul israelian al apărării a început joi o vizită la Washington, unde s-a întâlnit cu secretarul apărării Robert Gates, cu Secretarul de Stat Hillary Clinton şi cu Consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, Thomas Donilon.
Israelul, Arabia Saudită , Iordania şi Emiratele Arabe Unite au făcut în repetate rânduri presiuni asupra Statelor Unite să nu renunţe în pripă la preşedintele Mubarak şi să nu îşi dedice totala sa susţinere mişcării democratice într-un fel care ar putea destabiliza şi mai mult regiunea.
În vreme ce fiecare ţară are propriile îngrijorări, una singură este întâlnită la toate, aceea că o schimbare subită, haotică în Egipt ar destabiliza regiunea şi ar pune în pericol liderii ţărilor arabe, dintre care mulţi sunt ei înşişi autocraţi, care au în faţă perspectiva unor proteste populare.
În acest sen,s aliaţii nu pot fi ignoraţi, spun oficialii americani, pentru că ei sunt vitali pentru Statele Unite, fie ca resurse de petrol, cum este Arabia Saudită, fie ca parteneri cu influenţă politică la Washington, ca Israelul.
În ultimele zile, tensiunile din aceste ţări au început să scadă în intensitate din momentul în care administraţia americană a început să vorbească despre un proces de tranziţie fără a-i mai cere preşedintelui Mubarak să părăsească imediat puterea.
Luni, un grup de experţi americani a scris preşedintelui Barack Obama şi secretarului de stat Hillary Clinton, exprimându-şi îngrijorarea că Statele Unite "ar putea să aprobe un proces de tranziţie inadecvat şi posibil fraudulos în Egipt".
Israelienii, arabii ca şi cei mai mulţi americani sunt sceptici
Oficialii israelieni care văd în preşedintele Hosni Mubarak şi în vicepreşedintele Omar Suleiman forţe ale stabilităţii într-o regiune periculoasă, au spus clar omologilor americani că mai degrabă sprijină evoluţia decât revoluţia în Egipt.
Ei cred că este important să se facă schimbări în cadrul sistemului decât o schimbare de sistem şi speră că stabilitatea poate fi menţinută.
În ciuda profundei sale anxietăţi în legătură cu situaţia din Egipt, Israelul a respectat cererea Washington-ului de a nu se implica în dezbatere.
Preşedintele comitetului pentru relaţii externe al senatului, democratul John Kerry, spune că Israelul a fost foarte înţelept în a-şi păstra un profil redus în tot acest timp.
În ceea ce îi priveşte, liderii arabi cred că preşedintele Barack Obama a mers prea departe săptămâna trecută, când a spus că Hosni Mubarak trebuie să înceapă tranziţia "acum", pentru ca puţin mai târziu purtătorul său de cuvânt Robert Gibbs să declare că "acum înseamnă ieri".
Oficialii arabi au ridicat în faţa celor americani spectrul Frăţiei Musulmane care, spun ei, ar fi capturat protestele, ce au început cu demonstraţiile tinerilor în mare parte nereligioşi, adepţi ai reţelelor de socializare Facebook şi Twitter.
În audierile de miercuri, din camera reprezentanţilor, privind asistenţa americană de 1,3 miliarde de dolari anual pentru armata egipteană, un punct fierbinte al dezbaterii s-a referit la condiţionarea ajutorului.
Părerea generală este că ajutorul trebuie acordat atâta timp cât armata egipteană joacă un rol constructiv în tranziţia democratică.
Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, majoritatea americanilor spun că Statele Unite trebuie să fie precaută în legătură cu susţinerea democraţiei în Orientul Mijlociu pentru că alegerile ar putea conduce la instalarea unor guverne islamiste antiamericane.