Israelul refuză negocierile cu organizaţia islamistă Hamas
Decizia liderului Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, de a se apropia de formaţiunea ce deţine controlul în Fâşia Gaza, Hamas, a blocat miercurea trecută negocierile de pace.
07 Mai 2014, 01:43
În Orientul Mijlociu continuă demersurile pentru reconcilierea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei cu mişcarea islamistă Hamas.
Decizia liderului Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, de a se apropia de formaţiunea ce deţine controlul în Fâşia Gaza a blocat miercurea trecută negocierile de pace, Israelul refuzând să negocieze cu o organizaţie teroristă.
Liderul AP, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit în Qatar cu şeful Biroului politic al Organizaţiei islamiste Hamas, Khaled Meshaal, pentru punerea în practică a noului acord de reconciliere, semnat între Hamas şi Fatah.
Purtătorul de cuvânt al organizaţiei islamiste a declarat că cei doi au discutat despre formularea unei poziţii politice, dar şi despre căile de răspuns în diverse situaţii.
Mahmoud Abbas şi Khaled Meshaal s-au mai întalnit la Cairo în ianuarie anul trecut, când Israelul a reacţionat ferm acuzându-l pe liderul AP că îmbrăţişează terorismul Hamas.
Adjunctul lui Khaled Meshaal, Moussa Abu Marzouk, a respins afirmaţiile preşedintelui Mahmoud Abbas, potrivit căruia noul guvern palestinian de uniune ar accepta cerinţele cvartetului internaţional pentru Orientul Mijlociu, între care recunoaşterea Israelului şi respectarea acordurilor precedente.
Potrivit presei arabe, s-a ajuns la o înţelegere pentru formarea unui guvern de consens naţional, dar acordul de reconciliere nu prevede un angajament din partea Hamas pentru recunoaşterea Israelului, după cum au menţionat de mai multe ori liderii organizaţiei islamiste în ultimele zile.
Hamas nu dezarmează
În ceea ce priveşte aripa militară a Hamas, brigăzile Ezediner Kasam, nu există nicio schimbare, o eventuală prezenţă a forţelor de securitate ale AP în zona Gaza nu va duce la dezarmarea miliţiilor Hamas.
Pe de altă parte, Ismail Haniyeh, liderul Hamas din Gaza, spune că s-a decis prezenţa a 3.000 de militari ai Autorităţii Palestiniene în Fâşia Gaza, în timp ce Hamas are aproximativ de 20.000 de oameni înarmaţi.
De asemenea, Ismail Haniyeh a afirmat că au fost deja aleşi câţiva miniştri pentru viitorul guvern de uniune.
După şapte ani de interdicţie impusă de administraţia Hamas, ziarul Al-Quds, care apare în Ierusalimul de Est, ar urma să fie distribuit şi în Fâşia Gaza.
Chiar dacă în 29 aprilie, când s-a epuizat perioada pentru tratative sub egida americană şi nu s-a ajuns la un acord între Israel şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei şi nici nu a izbucnit o nouă Intifada, Mahmoud Abbas, într-un discurs special la televiziunea publică palestiniană, a enumerat condiţiile pentru prelungirea discuţiilor: eliberarea celui de-al patrulea grup de deţinuţi, oprirea completă a construcţiilor israeliene şi negocieri în următoarele trei luni pentru stabilirea delimitării teritoriale.
Hamas, văzută ca organizaţie teroristă de marile puteri
De partea israeliană, în plan intern, premierul Benjamin Netanyahu răsuflă uşurat, fiind mulţumit deoarece ameninţarea cu ruperea coaliţiei deocamdată pare să fi dispărut.
Israelul nu va putea negocia cu un nou guvern palestinian care se sprijină pe organizaţia teroristă Hamas, organizaţie care cheamă musulmanii la uciderea evreilor şi îndeamnă la uciderea statului Israel.
Hamas este definită organizaţie teroristă de SUA, UE, Canada, Marea Britanie, Australia, Japonia şi Egipt.
Un nou guvern palestinian poate fi pertinent doar dacă Hamas respectă cerinţele cvartetului internaţional.