Israelul doreşte un acord, "dar nu cu orice preţ"
Israelul este hotărât în ceea ce priveşte obţinerea unui acord de pace cu palestinienii, dar nu va face compromisuri în materie de securitate, spune ministrul Tzipi Livni.
29 Ianuarie 2014, 08:37
Israelul este hotărât în ceea ce priveşte obţinerea unui acord de pace cu palestinienii, dar nu va face compromisuri în materie de securitate care să-i pună în pericol pe cetăţenii săi, afirmă ministrul justiţiei, Tzipi Livni, care răspunde de dosarul negocierilor cu palestinienii.
Pe de altă parte, un raport al Serviciului de Securitate Generală relevă că aproximativ 50% dintre teroriştii eliberaţi în cadrul tranzacţiei Shalit, în urmă cu trei ani, care au fost expulzaţi în zona Gaza şi în străinătate, şi-au reluat activităţile teroriste.
Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, propune Israelului, în cadrul unui viitor acord de pace, o retragere progresivă din Cisiordania într-o perioadă de trei ani.
Abbas a vorbit de acest termen într-un interviu înregistrat prezentat la Conferinţa de Securitate de la Tel Aviv, spunând că cei care propun 10-15 ani ca perioadă de tranziţie nu vor să se retragă.
O perioadă de tranziţie nu poate depăşi trei ani, în care Israelul poate să se retragă progresiv.
Ministrul israelian al justiţiei, Tzipi Livni, care răspunde de dosarul negocierilor cu palestinienii, a declarat că Israelul doreşte un acord, dar nu cu orice preţ.
Posibilitatea ca palestinienii să aibă un stat veritabil trece prin negocieri, nu prin Organizaţia Naţiunilor Unite.
Pentru Israel există un preţ ca să se ajungă la un acord, în caz contrar preţul va fi mai mare, a spus doamna Livni.
La aceeaşi conferinţă, ministrul israelian al apărării, Moshe Yaalon, a contestat eficienţa angajamentelor de securitate ale liderului palestinian.
Yaalon susţine că procesul de pace în Orientul Mijlociu depinde de evoluţia situaţiei economice din regiune.
Ministrul israelian al apărării atrage atenţia că nu se vorbeşte despre implicarea Iranului în terorismul din Irak, Siria sau în Gaza.
Teheranul urmăreşte formarea uni califat şiit, iar retorica regimului ayatolahilor este înşelătoare, induce în eroare comunitatea internaţională.
"Un regim apocaliptic care neagă existenţa statului Israel. În ceea ce priveşte acordul de la Geneva, între Iran şi marile puteri, presiunea asupra regimului de la Teheran a fost ridicată prea devreme", spune ministrul israelian al apărării.
2013, un an bun pentru securitatea Israelului
Situaţia regională în Orientul Mijlociu este în schimbare datorită puternicelor manifestaţii de stradă.
"Era regimurilor dictatoriale se încheie după tentativele Hamastan în Gaza şi Fraţii Musulmani în Egipt. Pentru cei care vor democraţie, drumul este lung".
Moshe Yaalon a evocat problema campaniei anti-israeliene care urmăreşte delegitimizare statului Israel prin incitare pe toate planurile.
Din punct de vedere militar, despre conflictul cu palestinienii, 2013 a fost un an calm, spune ministrul israelian al apărării.
Israelul nu a fost forţat să se angajeze într-o operaţiune militară de anvergură.
Dezvoltarea economică este cheia pentru menţinerea calmului.
La aceeaşi conferinţă, generalul în rezervă Amos Yadlin, fostul şef al Corpului de Informaţii al Armatei, spune că ar trebui menţinută prezenţa militară pentru a împiedica contrabanda cu arme şi infiltrarea elementelor teroriste din regiune în Cisiordania.
Israelul ar trebui să păstreze teritorii care să fie monedă de schimb în viitoarele tratative de pace pentru un acord permanent.
Generalul Amos Yadlin, fost şef al Corpului de Informaţii al Armatei, a apreciat că 2013 a fost un an bun pentru securitatea naţională. Situaţia la frontiere a fost calmă.