Iranul, temă a discuţiilor între Israel şi Italia
Dosarul nuclear iranian s-a aflat marţi în centrul discuţiilor de la Ierusalim dintre premierii Israelului şi Italiei.
03 Februarie 2010, 10:28
Şeful executivului de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu, consideră că cea mai importantă misiune a Israelului este de a mobiliza un front internaţional pentru blocarea programului nuclear al Iranului.
La Ierusalim, într-o conferinţă de presă împreună cu omologul său italian, Silvio Berlusconi, Benjamin Netanyahu a adăugat că guvernul italian acţionează deja în ceea ce priveşte Iranul, dar şi pentru a se ajunge la pace în regiune. Netanyahu a mai spus că în loc să se tot vorbească de condiţii pentru reluarea negocierilor, palestinienii ar trebui să înceapă tratativele.
În ceea ce priveste Iranul, Silvio Berlusconi a declarat că şi Rusia este conştientă de pericol, după cum a înţeles din discuţiile pe care le-a avut la Moscova. Şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini, citat de postul public de radio de la Ierusalim, a anunţat că ţara sa este pe cale să oprească investiţiile în Iran în domeniul gazului şi petrolului.
Franco Frattini a mai spus că Italia nu va ascunde nimic faţă de Israel în ceea ce priveste Iranul şi că Italia va transmite Israelului toate informaţiile disponibile în legătură cu relaţiile comerciale pe care le are cu Iranul, relaţii care deja s-au diminuat la jumătate. Este cunoscut că relaţiile dintre Israel şi Italia sunt foarte calde, dar există ceva care îngrijorează autorităţile de la Ierusalim. Iranul încearcă de ceva timp să convingă autorităţile de la Roma să vândă sateliţi sofisticaţi pentru a fi utilizaţi în spionaj.
"Să nu uităm că Italia este un fel de insulă proisraeliană. Berlusconi, de când a venit în fruntea guvernului italian, a trasat o linie politică pozitivă faţă de Israel, o linie care, pe fundalul politicii europene, este poate expresia cea mai prietenoasă posibil.
"Deşi orice ţară astăzi în lume e interesată să exporte anumite elemente care le aduc mulţi bani şi, după cum se ştie, iranienii cheltuiesc enorm de mulţi bani, Italia, deocamdată, nu s-a arătat dispusă să le livreze. Să sperăm că având în vedere că programul de restricţii antiiraniene se conturează oarecum mai practic că nici pe viitor Italia nu le va livra", a declarat doctorul în istorie Shlomo Leibovici Laiş, fost funcţionar superior la Ministerul israelian de Externe.
Iranul a anunţat că a testat cu succes o nouă rachetă, menită să transporte un satelit pe orbită. Potrivit experţilor, tehnologia unei rachetei balistice cu rază lungă de actiune, folosită pentru plasarea sateliţilor pe orbită, poate fi utilizată şi pentru lansarea unor focoase nucleare.
Acest test creează îngrijorări în Occident, în ceea ce priveşte programul de rachete cu rază lungă dezvoltat de Iran şi eventualele legături cu un program militar nuclear iranian.