Iranul "poate juca un rol în lupta împotriva Statului Islamic"
Chiar dacă nu a fost invitat să se alăture coaliţiei internaţionale conduse de SUA, Iranul ar putea ajuta la distrugerea organizaţiei jihadiste, spune şeful diplomaţiei americane.
20 Septembrie 2014, 09:45
Iranul poate juca un rol în lupta împotriva grupării Statul Islamic, spune secretarul de stat american John Kerry.
Chiar dacă nu a fost invitat să se alăture coaliţiei internaţionale conduse de SUA, Teheranul ar putea ajuta la distrugerea organizaţiei jihadiste, a declarat şeful diplomaţiei americane, în cadrul unui discurs în Consiliul de Securitate al ONU.
La finalul reuniunii, Consiliul a făcut apel către comunitatea internaţională să sprijine Bagdadul împotriva Statului Islamic.
În vreme ce oficialii comunităţii informaţiilor recunoşteau la Washington că au subestimat capacitatea de luptă a militanţilor Statului Islamic, supraestimând-o pe cea a forţelor irakiene, la New York, Consiliul de Securitate se reunea vineri, convocat de preşedinţia în exerciţiu americană, pentru a cere statelor membre să asiste guvernul irakian în lupta sa împotriva ISIS.
Reţea de sprijin pentru noul guvern irakian
Secretarul de stat John Kerry a reunit în şedinţa Consiliului de Securitate 35 de ţări, pentru a construi o reţea de sprijin pentru noul guvern irakian şi campania împotriva Statului Islamic.
"Ultimele două ori ne-am reunit atunci când guvernul irakian confrunta comunitatea internaţională, cu mari consecinţe. Astăzi ne-am reunit pentru a sprijini noul guvern irakian", a spus John Kerry.
Tradiţionalul inamic al Washingtonului, Teheranul, a fost reprezentat de ministru de externe Mohammad Javad Zarif.
Administraţia americană insistă însă că nu va coopera militar cu Iranul, în ciuda ofertei Teheranului de a sprijini atât Irakul, cât şi Siria în lupta împotriva militanţilor Statului Islamic.
Sesiunea Consiliului de Securitate a avut loc după ce Franţa, care s-a opus în 2003 invaziei Irakului, a anunţat primele lovituri aeriene împotriva ISIS, alăturându-se astfel operaţiunii conduse de Statele Unite.
Statele Unite au lansat până în prezent peste 170 de lovituri aeriene împotriva grupării.