Iranul opreşte livrarea de petrol spre Franţa şi Anglia
Iranul nu mai vinde petrol companiilor franceze şi britanice, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului iranian al Petrolului, Alireza Nikzad.
Articol de Sorin Solomon, 19 Februarie 2012, 15:19
Iranul a încetat să mai vândă petrol companiilor franceze şi britanice, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ministerului iranian al Petrolului, Alireza Nikzad, citat de site-ul oficial al instituţiei, relatează AFP.
"Vânzările de petrol către companiile britanice şi franceze au încetat", a declarat Nikzad.
Iranul i-a convocat miercuri pe ambasadorii Franţei, Italiei, Spaniei, Greciei, Portugaliei şi Olandei pentru a le transmite intenţia sa de "revizuire" în scădere a exporturilor de petrol.
Tot miercuri, Teheranul a avertizat că ar putea întrerupe exporturile de petrol către Uniunea Europeană, dând asigurări că nu va face acest lucru deocamdată din raţiuni umanitare, conform postului de televiziune Al-Alam.
A doua ţară din cadrul OPEC, Iranul produce 3,5 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 2,5 milioane.
Acesta vinde puţin peste 20 la sută din petrolul produs ţărilor din Uniunea Europeană (respectiv 600.000 de barili pe zi), în special Italiei, Spaniei şi Greciei.
Teheranul exportă 70 la sută din petrol ţărilor din Asia.
Iranul exportă spre Franţa două procente din petrolul exportat, iar pentru Franţa această cantitate înseamă 4% din petrolul importat.
Pentru Marea Britanie exportul făcut de Iran este de mai puţin de un procent, iar pentru această ţară importul de petrol din Iran reprezintă de aproximativ un procent.
Uniunea Europeană a decis la sfârşitul lunii ianuarie să sancţioneze Iranul în legătură cu controversatul său program nuclear.
Măsura fără precedent se referă la un embargo petrolier, care se va aplica, însă, treptat, şi la sancţiuni împotriva Băncii Centrale iraniene.
Într-o primă etapă este vorba despre interdicţia impusă ţărilor europene de a semna noi contracte cu Teheranul, care vinde în proporţie de 18-20% din petrolul său în statele Uniunii Europene, în special Italia şi Spania.
Toate bunurile, de pe teritoriul european, ale Băncii Centrale iranieie au fost blocate, însă au fost luate măsuri şi aici, aşa încât, comerţul tradiţional să poată continua şi populaţia iraniană să nu aibă de suferit.
Mai sunt interzise, de asemenea, comerţul cu aur, comerţul cu metale preţioase şi cu diamante şi, la fel, va fi interzisă furnizarea de bancnote de bancă şi de monezi din partea băncilor europene, către Banca Centrală iraniană.
UE a adoptat sancţiunile după ce cei 27 miniştri de externe au reuşit să ajungă la un acord.