Irakul, invadat "pe baza unor informaţii false"
Cel care a oferit informaţii Statelor Unite despre existenţa unui program de înarmare biologică a Irakului a recunoscut pentru prima oară că a minţit.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 16 Februarie 2011, 16:46
Într-un interviu acordat cotidianului The Guardian, Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, care are numele de cod Curveball, a declarat că a minţit în legătură cu existenţa unui program de înarmare biologică a Irakului "pentru că aceasta era singura lui şansă de a îi scăpa pe irakieni de regimul lui Saddam Hussein".
El a inventat o poveste despre existenţa unor fabrici clandestine şi a unor arme biologice mobile.
"Poate că am făcut bine, poate că am greşit. Mi s-a oferit şansa asta. Am avut ocazia de a dărâma regimul. Eu şi fiii mei suntem mândri că datorită nouă Irakul a pornit pe calea democraţiei", a declarat Curveball.
Mărturisirea sa vine la scurt timp după împlinirea a opt ani de la discursul ţinut la Naţiunile Unite de fostul ministrul de externe american, Collin Powell, în care acesta justifica necesitatea unui război în Irak, bazîndu-se pe informaţiile oferite de Rafid al-Janabi serviciilor secrete germane.
Fostul şef al CIA în Europa, Tyler Drumheller, a descris declaraţiile lui Rafid al-Janabi ca fiind "fascinante" şi a precizat că aflarea adevărului "îl face să se simtă mai bine".
"Cred că există şi în prezent oameni care continuă să creadă că în Irak au existat arme biologice" a adăugat el.
Iniţial, Curveball a negat că a oferit informaţii Statelor Unite
În trecut, Rafid al-Janabi a mai acordat un singur interviu amplu, în care a negat că ar fi ajutat în vreun fel Statele Unite să justifice invazia din Irak.
Acum, în timpul unei serii de întâlniri cu jurnaliştii de la The Guardian în Germania, unde Curveball a primit azil, el a declarat că serviciile secrete germane l-au luat drept inginer chimist şi l-au abordat pentru a afla mai multe amănunte despre intenţiile lui Saddam Hussein.
"Aveam o problemă cu regimul. Vroiam să scap de el şi acum mi se oferise ocazia", a afirmat acesta.
El a descris serviciul secret german ca fiind credul şi atât de dornic de a obţine informaţii de la el încât i-au oferit o carte, pe care încă o mai are, cu termeni din ingineria chimică pentru a înlesni comunicarea.
După discursul ţinut de Colin Powell, Rafid al-Janabi i-a contactat pe ofiţerii germani pe care i-a acuzat că au încălcat înţelegerea de a nu transmite mai departe informaţiile primite.
Potrivit versiunii sale, i s-ar fi transmis să nu uite subiectul şi a fost pus sub arest la domiciliu timp de 90 de zile.
Rafid al-Janabi s-a declarat şocat de afirmaţiile din 2003 făcute de Colin Powell, dar crede că a făcut ceea ce trebuia, "în ciuda haosului care s-a instaurat în Irak şi a victimelor acestui război".
"Când aud de cineva, nu doar în Irak, că a murit în război, sunt foarte trist. Dar ce altă soluţie aveam? Credeţi-mă nu exista nicio altă cale de a elibera Irakul", a conchis Rafid Ahmed Alwan al-Janabi.