Investigaţiile privind WikiLeaks "se intensifică" în SUA
După publicarea a sute de mii de documente secrete, administraţia americană caută căi legale pentru a pune sub acuzare organizaţia Wikileaks şi pe fondatorul acesteia, Julian Assange.
07 Decembrie 2010, 08:41
În urma publicării, duminică, de către WikiLeaks a listei cu locaţii din întreaga lume evaluate de SUA ca fiind vitale pentru securitatea naţională, ministrul american al Justiţiei, Eric Holder a arătat într-o conferinţă de presă că investigaţiile care implică oficialii de la vârful Departamentului se intensifică.
Eric Holder a arătat că "securitatea naţională a fost pusă sub semnul riscului şi că poporul american însuşi a fost pus sub semnul riscului".
Administraţia Obama ia în considerare să folosească şi alte legi americane, alături de cea a "Actului de Spionaj", pentru a pune sub acuzare organizaţia WikiLeaks şi pe fondatorul său Julian Assange.
Actul de Spionaj care datează din 1917 stabileşte drept ilegală obţinerea de informaţii privind apărarea naţională cu scopul de a face rău SUA.
Eric Holder crede că această lege este "învechită" iar membrii Congresului iau în considerare actualizarea ei.
Unii experţi legali spun că ar fi dificil pentru administraţia Obama să pună sub acuzare pentru spionaj WikiLeaks sau pe Julian Assange, mai ales că acesta este cetăţean australian.
Există, însă, spun aceiaşi experţi, alte părţi ale legislaţiei americane care fac mai uşoară punerea sub acuzare a celor care publică neautorizat anumite informaţii clasificate.
Unii analişti cred că Julian Assange ar putea argumenta că WikiLeaks ar fi similară unor organizaţii de ştiri, care sunt protejate prin "primul amendament" al constituţiei americane.
Cert este că de la Pentagon până la Departamentul de stat, oficialii americani declară că publicarea documentelor apărute duminică înseamnă, de fapt, "o listă cu ţinte" oferită unor grupări teroriste ca al-Qaeda.