"Între 3.000 şi 5.000 de europeni" luptă pentru Statul Islamic
Directorul Europol, Rob Wainwright, estimează că 3.000 pâna la 5.000 de europeni luptă pentru grupările teroriste din Siria si Irak, iar numărul lor a crescut în 2014.
Articol de Claudia Marcu, 24 Februarie 2015, 18:35
Europol colaborează intens cu Interpol in lupta împotriva terorismului.
Ţările europene sunt in acest moment o sursa importanta de luptători pentru grupările teroriste din Siria si Irak: se estimează ca 3.000 pâna la 5.000 de europeni sunt implicați in conflictele din cele doua tari, a declarat directorul Europol, Rob Wainwright.
Numărul acestora a crescut in mod deosebit in 2014, in comparație cu anul anterior.
Terorismul este o mare problema pentru Europa si acest lucru este ilustrat perfect de atacurile din Paris, Bruxelles si Copenhaga, evenimente vizibile.
Dar sunt si cele mai puțin vizibile, precum atacurile teroriste care au fost prevenite in diferite tari europene gratie cooperării dintre serviciile de securitate si politiile din tarile respective, spune directorul Europol.
"Dimensiunea fenomenului este caracterizata de numărul mare de cetățeni europeni suspectați ca ar fi înrolați ca luptători străini in Siria si Irak: intre 3.000 si 5.000 de europeni, poate chiar mai mulți, nu știm cu exactitate. Un grup foarte mare de potențiali teroriști. Nu toți cei care se întorc din Siria si Irak trebuie sa poarte eticheta ‚terorist’, dar cu siguranța mulți s-au întors radicalizați de experiența conflictului din aceste zone si cu intenții clare pentru un atac terorist.
"Complexitatea acestei amenințări este amplificata de faptul ca mulți dintre suspecți acționează singuri, fiind radicalizați nu numai de conflict, dar si prin Internet, gata sa duca la sfârșit un atac terorist intr-un mod fragmentat, care nu se poate numi o rețea, ci mai degrabă o comunitate mica de actori independenți”
"In același context sa nu uitam de rețelele teroriste mai vechi care au legătură cu Al-Qaeda si al-Shabaab, care sunt capabile sa organizeze atacuri pe scara larga in Europa", a declarat Rob Wainwright.
Realitatea de azi, diferită de cea a momentului 11 septembrie
Acesta este tabloul făcut de directorul Europol, o realitate complexa diferita de cea a momentului 11 septembrie, in care Internetul joaca un rol foarte important.
Reacția forțelor de politie trebuie sa fie cit mai eficientă posibil, dar niciodată nu se poate garanta un risc de 0%, mai acesta.
"De aproape un an, avem la Europol un proiect de informații focalizat pe luptătorii străini din Siria si Irak, un dosar care cuprinde liste cu suspecți identificați la nivel național. In acest moment avem 3.000 de nume înregistrate, dar acesta înseamnă doar 50% din ce estimam ca exista in toata uniunea europeana. Durează pâna când convingem toate statele membre sa contribuie la acest dosar, schimbul de informații trebuie sa crească", a arătat Rob Wainwright.
El a mai spus ca inclusiv la sediul Europol se actualizează nivelul masurilor de securitate pentru a putea fi procesate informații extrem de sensibile.
Europol "patrulează" şi online
Cu ajutorul furnizorilor de rețele de socializare Europol acționează si pe Internet, prin identificarea acelor pagini cu conținut extremist si apoi blocarea acestora de către furnizori.
In același timp Europol lucrează la identificarea surselor de finanțare pentru teroriști si a comerțului ilegal de arme, care de multe ori ajung la rețelele teroriste.
"Cred ca un atac terorist este posibil într-o tara europeana. Tarile care sunt implicate in lupta împotriva ISIS in Siria si Irak sunt mai vulnerabile, Franța si Marea Britanie sunt probabil mai des tina teroriștilor decât tarile mai mici. Dar întreaga uniune trebuie sa ia masuri de prevenire a unui atac terorist", a subliniat directorul Europol in cadrul întâlnirii cu presa străină din regatul Tarilor de jos.