Interviu cu primarul orașului spaniol Coslada, Angel Viveros
Coslada, oraș din estul regiunii Madridului, are peste 80000 de locuitori, din care un procent semnificativ sunt români.
29 Martie 2019, 13:10
Coslada, oraș din estul regiunii Madridului, are peste 80000 de locuitori, din care un procent semnificativ sunt români. Stabiliți aici de mai mulți ani, au suferit și efectele crizei economice, care a urcat rata șomajului la nivel național până la 26%. Acum, Spania trece printr-o perioadă de recuperare economică, dar piața muncii a suferit transformări importante. Salariile sunt mai mici, contractele pe perioade scurte, iar siguranța locului de muncă este o problemă.
Unii români s-au întors acasă, în România, dar cei mai mulți au preferat să rămână în orașul de adopție.
În ultimii trei ani, primăria orașului a început să organizeze o bursă a locurilor de muncă, numită Emplea Coslada, la care participă nu numai firmele din oraș, ci și asociațiile întreprinderilor mici și mijlocii din regiune.
La ediția din 26 martie a evenimentului, primarul orașului, Angel Viveros, ne-a acordat un scurt interviu.
Cum este Bursa locurilor de muncă din acest an?
Este a treia ediție, anul trecut am avut peste 1500 de participanți și suntem mulțumiți. Mulți dintre ei și-au găsit un loc de muncă Cred că această ediție va fi pozitivă, pentru că previziunile ne indică faptul că vom depăși acest număr.
În privința ratei șomajului, Coslada se află sub media pe regiunea Madridului (cu un șomaj sub 10%, n.r.), iar cifrele nu sunt rele.
Nu suntem satisfăcuți pe deplin, pentru că vrem ca toată lumea să aibă un loc de muncă, să aibă contracte de muncă echitabile și de calitate din punct de vedere social.
Coslada este un oraș cosmopolit, cu oameni veniți din multe părți ale Spaniei, dar și din alte țări, precum România, care contribuie la progresul orașului nostru.
Avem programe de colaborare cu instituțiile de educație, în special cu liceele, pentru a-i ajuta pe tineri să aleagă o meserie și să le răspundem la întrebări privind viitorul lor. De aceea, oferim și niște premii la această ediție, pe care le acordăm liceenilor.
Cum apreciați integrarea românilor din Coslada? Sunt și ei afectați în continuare de urmările crizei economice (șomaj, salarii mai mici etc.)?
În Coslada avem o comunitate mare de români și pot să vă spun că sunt mândru de integrarea lor și de conviețuirea din oraș. Și ei suferă din cauza șomajului, la fel ca restul locuitorilor orașului, dar unii dintre ei găsesc oportunități la evenimente ca această bursă a locurilor de muncă.
Este adevărat și că în ultimii ani mulți dintre români au plecat din oraș și chiar din Spania, dar avem încă între 12 și 14 mii de vecini de naționalitate română aici. Ei sunt integrați pe deplin, pentru mine sunt la fel ca orice spaniol venit din altă regiune, îi consider coslădeni.
Sunt mulțumit de acest nivel bun de integrare. Mulți dintre ei au familia aici, copiii lor s-au născut aici, dar nu își uită originea și țara.
În ce domenii muncesc românii acum? Continuă să fie prezenți cu precădere în construcții sau și-au diversificat ocupațiile?
Este adevărat că în primii ani, la so românii munceau mult în construcții și domeniile conexe, dar în prezent serviciile, logistica, transporturile și distribuția sunt domenii unde românii ocupă ocupă o bună parte a locurilor de muncă. S-au integrat și din acest punct de vedere și s-au adaptat noilor condiții de pe piața muncii.
Aș vrea să subliniez și spiritul lor întreprinzător. Românii au mici afaceri în oraș și eu, ca primar, sunt foarte mulțumit de această integrare a lor.