Întâlnire John Kerry - Serghei Lavrov, în Elveţia
Miniştrii de externe ai SUA şi Rusiei s-au întâlnit miercuri, în Elveţia, şi s-au declarat încrezători că apropiata reuniune privind pacea în Siria nu va fi amânată.
21 Ianuarie 2016, 08:02
Miniştrii de externe ai SUA şi Rusiei s-au întâlnit miercuri, în Elveţia, şi s-au declarat încrezători că apropiata reuniune privind pacea în Siria nu va fi amânată.
Principala chestiune în dispută, însă, lista privind opoziţia siriană care să participe la conferinţă nu a fost convenită în condiţiile în care Washingtonul şi Moscova susţin grupări opuse.
Discuţiile sunt prevăzute pentru lunea viitoare, la Geneva, sub medierea ONU, care a avertizat că nu va lansa invitaţiile în lipsa unui acord privind participarea opoziţiei.
La finalul discuţiilor de trei ore cu secretarul de stat american, John Kerry, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, le-a declarat jurnaliştilor ruşi că principalul subiect al convorbirilor a fost coordonarea acţiunilor antiteroriste în Siria, inclusiv o serie de propuneri prezentate în acest sens de SUA.
Fără a explicita, Lavrov a spus că aceste propuneri merg în direcţia cea bună întrucât Rusia şi SUA pot ajunge la înţelegeri mult mai eficiente decât actualul memorandum privind prevenirea incidentelor aeriene în spaţul sirian.
Serghei Lavrov a subliniat, de asemenea, că Moscova şi Washingtonul nu doresc amânarea pentru luna februarie a negocierilor inter-siriene, exprimându-şi convingerea că ele trebuie sa înceapă în cursul acestei luni.
Aceste negocieri ar urma să înceapă pe 25 ianuarie, la Geneva, dacă până atunci va fi definitivată componenţa delegaţiei opoziţiei siriene, sarcină ce revine emisarului special ONU, Staffan de Mistura.
Serghei Lavrov s-a declarat convins că acesta va reuşi să formeze o delegaţie care să reprezinte cel mai larg spectru al societăţii siriene.
"Am ajuns la concluzia clară că Rezoluţia 2254 adoptată de Consiliul de Securitate în luna decembrie rămane principala bază pentru a merge înainte şi a asigura condiţiile pentru declararea încetării focului, de la care însă vor fi excluse desigur organizaţiile teroriste, cum sunt ISIS sau Jabhat al-Nusra. Ele nu pot intra sub incidenţa acordului de armistiţiu, rămân duşmanii noştri şi vom continua cu toţii să luptăm împotriva lor. Este un război de nimicire", a spus şeful diplomaţiei ruse.
Speranţele că Lavrov şi Kerry ar putea finaliza ieri lista definitivă a delegaţiei opoziţiei siriene nu s-au materializat.
Principala problemă rămân divergenţele dintr membrii Grupului Internaţional de Sprijin pentru Siria, altă denumire a procesului de la Viena, în legătură cu lista organizaţiilor teroriste.
Astfel, Rusia cere includerea pe lista neagră a două puternice grupări jihadiste Ahrar ash-Sham, Jaish al-Islam, susţinute de Qatar, respectiv Arabia Saudită.
Pe de altă parte, Serghei Lavrov a apreciat că Rusia, SUA şi ceilalţi membri ai Grupului de Sprijin pentru Siria nu vor participa la negocierile inter-siriene, ci le vor acompania pentru a-i ajuta pe sirieni să se înţeleagă cum vor realiza obiectivele pe care le presupune procesul de tranziţie.
Comentând speculaţiile din presa internaţională privind o posibilă divizare a Siriei, dar şi a Irakului în mai multe state, şeful diplomaţiei ruse a declarat că Moscova şi Washingtonul se opun categoric unor asemenea scenarii şi vor face totul pentru a nu le permite.
În ceea ce priveşte Ucraina, discuţiile, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Deparamentului de Stat, John Kirby, au vizat accelerarea implementării integrale a acordurilor de la Minsk, necesitatea restabilirii încetării focului în Donbas şi asigurarea accesului observatorilor OSCE la toate obiectivele de interes.
Serghei Lavrov a declarat că Rusia şi SUA se opun interpretării esenţei acordurilor de la Minsk, care prevăd, în opinia Rusiei, tot ce trebuie să întreprindă guvernul de la Kiev în primul rând, dar şi Doneţk-ul şi Lugansk-ul pentru ca prin dialogul direct între acestea să se ajungă la reglementarea situaţiei.
De asemenea, a spus Lavrov, SUA sprijină rolul central al Grupului de contact pentru Ucraina şi a formatului Normandia, din care fac parte Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina, în reglementarea conflictului din Donbas.