Întâlnire între președinții Rusiei și Ucrainei, posibilă marți
Marţi, la Minsk, preşedinţii ţărilor din Uniunea Vamală Euroasiatică - Rusia, Belarus şi Kazahstan - se întâlnesc cu preşedintele Ucrainei, în prezenţa reprezentantului UE.
24 August 2014, 23:27
Marţi, la Minsk, se întâlnesc preşedinţii celor trei ţări membre ale Uniunii Vamale Euroasiatice - Rusia, Belarus şi Kazahstan - cu preşedintele Ucrainei. Reuniunea are loc şi în prezenţa Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Lady Ashton.
În ultimele zile, ofensiva forţelor ucrainene s-a împotmolit, astfel încât şansele preşedintelui Poroşenko de a pune pe masă la Minsk asul victoriei militare s-au redus.
Sâmbăta, la Kiev, unde a încercat să prepare terenul pentru o posibilă soluţie negociată a crizei ucrainene, cancelarul german, Angela Merkel, i-a declarat lui Petro Poroşenko că nu există o soluţie militară, exprimându-şi speranţa în succesul negocierilor şi planurilor de pace.
Totuşi, într-un interviu pentru mediile germane, dna Merkel a admis că la Minsk nu trebuie să ne aşteptăm la progrese decisive.
La multe întrebări ar putea să răspundă posibila întâlnire bilaterală între preşedinţii Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, văzută de unii comentatori ca o şansă pentru a pune capăt conflictului.
Liderul rus va merge la Minsk, însă, după succesul misiunii umanitare din est, faimosul convoi alb, asigurat însă, printr-o manevră imprevizibilă, care, deşi a generat reacţii vehemente la Kiev şi în Occident, i-a adus Rusiei puncte, prin recunoaşterea internaţională a crizei umanitare din Ucraina de Est.
Discuţiile pe tema energiei, cruciale pentru Ucraina
Negocierile ruso-ucrainene, mediate de UE, sunt întrerupte de peste două luni. De atunci, Ucraina a rămas complet fără gaze ruseşti, iar Rusia fără cele câteva miliarde de dolari datorate de ucraineni.
În pofida măsurilor de austeritate energetică luate deja de guvernul de la Kiev, rezervele proprii şi livrările din Europa ar putea fi insuficiente pentru a putea acoperi întregul necesar pe timp de iarnă, ceea ce riscă să provoace colapsul economiei ucrainene, aflată deja într-o gravă criză.
Un minim rezultat pozitiv al summitului ar putea fi, astfel, convenirea reluării negocierilor între Moscova şi Kiev în problema gazelor.
Un alt subiect important va fi minimizarea efectelor negative ale acordului de asociere Ucraina - UE asupra relaţiilor economice şi comerciale ale Kievului cu Uniunea Vamală şi viitoarea Uniune Euroasiatică.
În fine, pe palierul ruso-european al summitului, discuţiile nu vor putea evita problema sancţiunilor. Moscova a dat anumite semne de relaxare a embargoului de răspuns, în timp ce Berlinul a declarat că în acest moment nu ia în calcul noi măsuri economice împotriva Rusiei.