Industria auto germană cere UE negocierea unui tratat bilateral cu SUA
SUA este principala piaţă de desfacere pentru producătorii de automobile germani.

Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 27 Martie 2025, 13:57
Industria de automobile din Germania solicită UE să înceapă cât mai rapid negocierea unui tratat bilateral cu administraţia americană, avertizând că taxele vamale aplicate importurilor de automobile în SUA au consecinţe economice devastatoare.
America este principala piaţă de desfacere pentru producătorii de automobile germani, care anul trecut au livrat în această ţară autovehicule în valoare de 25 de miliarde de dolari.
Asociația Industriei Auto din Germania VDA avertizează că taxele vamale anunțate la Washington sunt o povară considerabilă, atât pentru companii, cât și pentru lanțurile globale de aprovizionare, strâns interconectate, ale industriei auto.
Vor exista consecințe negative asupra creșterii economice și a prosperității de ambele părți, a declarat în această dimineață șefa VDA, Hildegard Muller.
Asociația Germană de Comerț Exterior și expertul în politică externă al creștin-democraților, Armin Laschet, vehiculat ca viitor ministru de externe federal, au solicitat un răspuns dur din partea UE.
SUA reprezintă o parte importantă a rețelei de producție a industriei auto germane.
Potrivit VDA, producătorii germani au produs în SUA peste 844.000 de vehicule în 2024, dintre care aproximativ jumătate au fost exportate în întreaga lume.
Cele mai afectate de tarifele americane sunt companiile germane Volkswagen, Mercedes-Benz și BMW, care, după răcirea pieței chineze, riscă acum să piardă principala lor piață de desfacere.
Cei trei coloși trebuie să stabilească dacă vor transfera tarifele către consumatori în totalitate sau dacă vor prelua o parte din povară, reducând marjele de profit.
Pe de altă parte, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială, tarifele americane pentru automobile nu vor avea decât un impact minor asupra economiei germane, cu o pierdere pe termen scurt de 0,18% din PIB.
Explicația rezidă în faptul că producătorii își construiesc în general automobilele în apropierea pieței unde acestea sunt vândute, iar mulți producători germani și-au extins în ultimii ani capacitățile de producție în Statele Unite.