Îndemnurile experţilor sanitari francezi la vigilență de sărbători #CoVID
JFD-Nimeni nu îşi poate asuma răspunderea să spună că ne vom opri la doza booster,care se face în prezent,sau că schema vaccinală nu va integra a patra sau chiar a cincea injecție.
Articol de Radio România Actualităţi, 09 Decembrie 2021, 01:43
Oamenii de ştiinţă francezi îndeamnă la vigilenţă pe perioada sărbătorilor, mai ales că nu este clar dacă câştigul de imunitate, oferit de cea de a treia doză, ne va ajuta să învingem pandemia. Corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman, transmite că profesorul Jean-François Delfraissy, preşedintele consiliului ştiinţific care sfătuieşte guvernul Franţei de la începutul epidemiei, a recunoscut astăzi, în timpul unei audieri în Senat, că nimeni nu cunoaşte deocamdată evoluţia coronavirusului, comportamentul unor eventuale noi tulpini sau eficienţa vaccinurilor pe care le avem în prezent.
Daniela Coman: Apreciind utilitatea vaccinurilor şi contribuţia lor la reducerea de cazuri grave şi decese, profesorul Delfraissy a remarcat că acestea au totuşi unele limite, şi anume pierderea de eficienţă odată cu trecerea timpului. Aşadar, laboratoarele sunt aşteptate cu vaccinuri adaptate de nouă generaţie. În opinia sa, nimeni nu îşi poate asuma răspunderea să spună că ne vom opri la doza booster, care se face în prezent sau că schema vaccinală împotriva COVID-19 nu va integra o a patra sau chiar a cincea injecţie.
Jean-François Delfraissy:Vaccinarea împotriva COVID înseamnă două injecţii plus rapelul, este ceea ce ştim în prezent. Eu vă spun astăzi că nu ştiu cât ne va ţine rapelul. Este posibil să avem nevoie la un moment dat de a patra doză, dar tot nu ştiu pentru cât timp şi este la fel de posibil ca dată fiind imunitatea întărită pe care o dă aceasta a treia doză vaccinul să fie atât de puternic încât să dureze mai mult timp.
Daniela Coman: În acest moment, în Franţa se vaccinează cu doza booster între 500 şi 700.000 de oameni pe zi, iar perioada la care trebuie făcut rapelul a fost redusă de la şase la cinci luni. 11 milioane de francezi şi-au făcut deja doza booster, iar potrivit programărilor online, alţi 15 milioane o vor face până la începutul anului viitor, pentru că din 15 ianuarie certificatul sanitar digital nu va mai fi activ pentru cei care au împlinit cinci luni de la prima serie de vaccinare, dar nu şi-au făcut boosterul. În aceeaşi audiere, în faţa senatorilor, preşedintele consiliului şiinţific a subliniat că vaccinarea singură nu poate frâna explozia epidemică pe care Franţa o traversează în prezent. "Trebuie să folosim toate instrumentele cunoscute pentru că deocamdată nu avem soluţia miracol"- a atras el atenţia, recomandând vigilenţă în timpul sărbătorilor care se apropie, evitarea aglomeraţiei şi a petrecerilor cu multă lume, un test antigenic sau un autotest cu puţin înainte de a pleca în vizită la rude sau prieteni, protejarea persoanelor vârstnice şi a celor cu sănătatea fragilă. Cu o medie de 40.000 de cazuri noi depistate zilnic săptămâna trecută, în Franţa au fost raportate aseară 60.000 de teste pozitive, întrucât 52 de milioane de oameni, adică peste 88% din populaţia de peste 12 ani este vaccinată, formele grave ale bolii sunt mai puţine şi presiunea pe spitale mai mică decât în valurile precedente. De asemenea, numărul de decese este incomparabil mai scăzut. Cu toate acestea, avem în faţă o perioadă dificilă, iar disciplina şi prudenţa fiecăruia ne-ar putea ajuta să nu mai suferim din nou restricţii precum cele din trecut, a remarcat preşedintele consiliului ştiinţific.