Incidente la alegerile municipale din Kosovo
Violenţe şi rată de participare redusă - acestea sunt informaţiile transmise de agenţiile de presă după scrutinul de duminică, primele de după proclamarea independenţei, în 2008.
Articol de Roman Muşat, 04 Noiembrie 2013, 08:53
Alegerile municipale din Kosovo, primele de după proclamarea independenţei, în 2008, la care au participat şi etnicii sârbi, au fost marcate de incidente.
În ciuda apelurilor lansate de Belgrad către populaţia sârbă, de a participa la scrutin, rata de participare a fost redusă.
Votul de duminică este considerat crucial pentru normalizarea relaţiilor dintre Priştina şi Belgrad şi a fost urmărit îndeaproape de Uniunea Europeană, care a mediat acordul încheiat între Serbia şi Kosovo în luna aprilie, la Bruxelles.
Violenţe şi rată de participare redusă - acestea sunt informaţiile transmise de agenţiile de presă după scrutinul de duminică, din Kosovo.
Grupuri de naţionalişti sârbi, ostili participării etnicilor de această etnie la vot, au boicotat scrutinul, iar în regiunea Kosovska Mitrovica, din nord, unde populaţia sârbă e majoritară în regiune şi unde Pristina nu exercită practic niciun control, votul a fost întrerupt.
Urne distruse de extremişti într-o secţie de votare
Extremişti care purtau cagule au intrat într-o secţie de votare, au agresat personalul şi au distrus urnele.
O persoană a fost rănită în incident.
De altfel, aici participarea la vot nu a depăşit 20 de procente şi se ia în calcul invalidarea scrutinului.
Premierul sârb, Ivica Dacici, a catalogat drept o catastrofă actele de violenţă şi a atras atenţia că principala consecinţă a dezinteresului populaţiei sârbe faţă de scrutin va fi promovarea la conducerea municipalităţilor cu populaţie majoritar sârbă a reprezentanţilor albanezilor.
Pentru premierul kosovar, Hashim Thaçi?, scrutinul a fost un test, înaintea deciziei sale de a negocia cu Belgradul acordul atât de criticat de opoziţia naţionalistă kosovară.
Primele rezultate parţiale ale alegerilor vor fi date publicităţii peste două zile.
Aproximativ 1,7 milioane de kosovari au fost chemaţi la urne, pentru a-şi alege reprezentanţii din cele peste o sută de partide şi formaţiuni, care au candidat pentru controlul a 36 de municipalităţi.