Încetarea focului în Siria, "în general respectată"
Acordul de încetare a focului în Siria, intrat în vigoare sâmbătă, ora 0.00, ora Damascului, este în general respectat - afirmă Moscova şi Washingtonul.
29 Februarie 2016, 06:36
Acordul de încetare a focului în Siria, în condiţiile stabilite de declaraţia ruso-americană, a intrat în vigoare sâmbătă, ora 0.00, ora Damascului şi este în general respectată - afirmă Moscova şi Washingtonul.
Lupta împotriva ISIS, Jabhat al-Nusra şi a altor organizaţii teroriste declarate ca atare de Consiliul de Securitate ONU va continua aşa cum prevede, de altfel, şi înţelegerea ruso-americană.
Rămâne deschisă întrebarea dacă armistiţiului i se vor alătura şi cele mai importante grupări jihadiste, cum sunt Jaysh al-Islam sau Ahrar al-Sham, susţinute de Arabia Saudită, Qatar sau alte regimuri din regiune, dar pe care Rusia le consideră teroriste.
Un obstacol major în calea încetării focului îl constituie problema kurdă, amplificată după atentatele din Turcia pentru care Ankara i-a acuzat pe separatiştii kurzi.
Turcia a blocat şi se opune în continuare invitării la negocierile inter-siriene a principalelor formaţiuni ale kurzilor sirieni.
Rusia consideră însă că fără kurzii sirieni conflictul din Siria nu va putea fi rezolvat niciodată.
Totodată, Rusia condamnă Turcia pentru bombardarea teritorilor limitrofe din Siria, avertizând Ankara împotriva oricărei intervenţii directe în Siria, inclusiv împotriva kurzilor din această ţară, cât şi a intenţiilor de a înfiinţa o zonă de securitate la graniţa siriano-turcă.
Implementarea planului este îngreunată, însă, şi de divergenţele privind organizaţiile teroriste ce persistă atât în cadrul grupului internaţional de sprijin pentru Siria, cât şi în rândul opoziţiei siriene aşa-zis moderate.
Astfel, o parte a armatei libere siriene consideră că Jabhat al-Nusra, grupare provenită din al-Qaeda, ar trebui chiar să fie invitată la negocieri.
Vineri, la Moscova, ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, Abdullah Al Nahyan, a declarat că principala ameninţare pentru regimurile sunnite din regiune o reprezintă Iranul şi nu al-Nusra, astfel încât dacă această grupare este tratată ca o organizaţie teroristă, la fel ar trebui tratată şi Hezbollah şi alte grupări sponsorizate de Iran.
În conflictul din Siria, însă, aceste grupări sunt principalii aliaţi ai Damascului şi ai Rusiei.
Dacă în perioada următoare acordul de armistiţiu va fi susţinut de un număr semnificativ de formaţiuni ale opoziţiei siriene, mai ales de cele relevante din punct de vedere militar şi va fi respectat cel puţin în ansamblu, va apărea şi şansa lansării negocierilor inter-siriene reale în cadrul procesului de la Geneva.