Încercare eşuată de formare a guvernului în Grecia
Liderul Noii Democraţii, Antonis Samaras, a depus mandatul de formare a guvernului, încredinţat de preşedintele Karolos Papoulias.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 08 Mai 2012, 08:57
Grecia a votat luni în cadrul alegerilor anticipate pe fondul crizei profunde şi al disputelor în legătură cu programul de austeritate convenit cu UE, Banca Mondială şi Banca Centrală Europeană, în schimbul ajutorului financiar necesar pentru ca această ţară să evite falimentul.
S-a vorbit de numărul mare al formaţiunilor care au intrat în campanie electorală, 32, s-a vorbit despre erodarea iminentă a poziţiei principalelor partide care au participat la negocierile pentru obţinerea ajutorului internaţional, Noua Democraţie, de dreapta, şi Pasok, dar rezultatele alegerilor au fost o surpriză.
Noua Democraţie a obţinut cele mai multe voturi.
Pasok, mişcarea socialistă pan-elenă, e abia pe locul trei, cu 13,2%.
Al doilea rezultat este obţinut de un partid de stânga cu 16,7% - Syriza.
Pentru prima dată are acces în Parlament un partid neo-nazist, cu 6,9 procente. Preşedintele ţării a dat mandat liderului conservator grec Samaras, liderul formaţiunii Noua Democraţie, pentru formarea unui guvern.
A avut loc încă o surpriză. Liderul Noii Democraţii, Antonis Samaras, a depus mandatul încredinţat luni după-amiază de preşedintele Karolos Papoulias, în vederea formării guvernului.
Acesta a declarat că a făcut tot ceea ce a fost posibil din punctul lui de vedere, în urma întâlnirilor eşuate de luni după-amiază, cu liderii celor trei partide care au acceptat să discute pe marginea propunerii conservatorilor.
Preşedintele conservatorilor a atribuit dezastrul politic, cum l-a numit, cu care se confruntă partidele istorice, Noua Democraţie şi Pasok, în urma alegerilor de luni, imenselor suferinţe, a spus el, cauzate de politicile acordurilor cu UE şi Fondul Monetar Internaţional.
În acest context, el a ţinut să sublinieze că a fost singurul partid care a avertizat asupra acestor consecinţe.
Potrivit informaţiilor pe care le avem, şeful statului va încredinţa mandatul celui de-al doilea clasat în alegeri, liderul coaliţiei stângii radicale, Alexis Tsipras.
În luna iunie, există iarăşi un moment foarte critic pentru că ar fi urmat ca o nouă tranşă de împrumut să intre în visteria ţării.
În orice caz, ceea ce de asemenea este foarte urgent şi va trebui acoperit, nu se ştie cum, nu se ştie când, sunt cele 11,5 miliarde de euro pe care oricum grecii ar fi trebuit înainte de toate să le asigure la bugetul de stat, pentru a primi această tranşă.